Hej jag letar med ljus och lykta efter en hustillverkare som kan leverera ett litet hus 4rum+kök byggt i miljövänliga material. Jag vill att det ska vara så kompakt som möjligt och så resurssnålt som möjligt. Nyckelfärdigt med möjlighet att skala av, tex välja enklare kök osv. Känns som alla hustillverkare bygger så stort och dyrt. Jag vill inte ha stort och flådigt utan litet och enkelt och billigt men miljövänligt byggt. Ekoisolering osv. Alltså är inte typ älvjöhus och liknande aktuella. Nån som har tips? Har varit i kontskt med leva, karlssonhus, XN-villan

Tack
 
Gammelnörden
För "färdig" lösning på 114 kvm - https://www.etc.se/etc-torp
Men annars skulle jag rekommendera att kontakta Block Arkitektkontor, http://www.blockark.se De är specialiserade på miljövänligt byggande och kan säkert matcha dina önskemål på ett sätt som färdiga paketlösningar inte kan. :)
 
  • Gilla
Katarinavästerbotten
  • Laddar…
Gammelnörden Gammelnörden skrev:
För "färdig" lösning på 114 kvm - [länk]
Men annars skulle jag rekommendera att kontakta Block Arkitektkontor, [länk] De är specialiserade på miljövänligt byggande och kan säkert matcha dina önskemål på ett sätt som färdiga paketlösningar inte kan. :)
Jo etc torpet har jag koll på men det är alderless för dyrt. 2 miljoner mindre gärna haha.
 
K Katarinavästerbotten skrev:
Jo etc torpet har jag koll på men det är alderless för dyrt. 2 miljoner mindre gärna haha.
Ska kolla med arkitektkontoret är
 
Tittade mycket på eko innan och det var dels dyrt men också mycket obeprövat samt var alla hantverkare ovana med det.

Bygg små fönster överallt men stora mot söder. Fläska på med isolering. Kör på FTX. Skippa badkar. Köp lågenergi allt.

Men vad är eko? Ser du till hela produktens livscykel? Uppvärmningskostnader? Påverkan på människan från skadliga ämnen?
 
Ja eko för mig är naturmaterial, inga farliga emissioner, långsiktigt hållbara material, inte bygga större än vad som behövs, låga energi och uppvärmningskostnader. Kanske möjligheten att använda begagnad inredning så som kök istället för att köpa splitternytt. Osv. Vad blev det att du byggde i slutändan?
 
Hejsan, jag letar efter samma sak, vill dock bygga något större än dig. Känner att totalenteprenad är enda alternativet för oss och då går tyvärr xn-villan bort. Är förvånad att det inte verkar finnas så stort utbud av hus där man verkligen satsar på att bygga giftfritt... återkom gärna om du hittar något!
 
  • Gilla
segv och 2 till
  • Laddar…
Vet inte riktigt vad du menar med giftfritt? Tror nog många inte vill betala det extra det kostar att bygga med andra material än dom som man vanligtvis använder. Dom fungerar ju och har gjort så i många år utan att vi dött som flugor såfort vi gått in i huset.
 
Hemmakatten
Bygg i lösvirke så får du huset som du vill. Försök hitta en snickare som är med på dina idéer. Blir förmodligen billigare än att köpa ett kataloghus.
 
  • Gilla
intrestin och 2 till
  • Laddar…
H hablam skrev:
Vet inte riktigt vad du menar med giftfritt? Tror nog många inte vill betala det extra det kostar att bygga med andra material än dom som man vanligtvis använder. Dom fungerar ju och har gjort så i många år utan att vi dött som flugor såfort vi gått in i huset.
Jag menar att bygga med material som är naturliga och miljövänliga. Ett vanligt hus hade jag inte dött av att bo i heller, men tycker det skulle vara kul och kännas bra att tänka till lite extra om vi ändå ska bygga. Tex undvika formaldehyder och andra skadliga ämnen som ofta finns i köksluckor mm vad jag har förstått.
 
Jag har nu fått tips om xn-villan, DD-hus och kungsäterhus. De två sistnämnda har jag aldrig hört talas om innan, någon som känner till dessa?
 
Jag har byggt med XN-Villan. Flyttade in i April 2019, går bra att rita precis som man vill. Det som gäller här är att hitta en bra entreprenör, sätta ihop elementen är inga konstigheter då det är väl utfört från fabrik. Så hitta en lokal entreprenör med gott rykte.

Sen när det gäller utformningen så väljer man passivhusfönster.
Den gamla och DÅLIGA rekommendationen som många skriver är stora fönster i söder, små i norr.

Min rekommendation är att minimera antalet fönster men kör på normal area dvs färre fönster men gör de få fönstren lite större, det blir trevligt.
Sen i söderläge är det viktigt med solavskärmning för att det inte ska bli för varmt på sommaren. Så gärna ett stort överhäng på södersidan, schysst om man har tak över en uteplats t.ex.
Bygg ihop hus och garage om du kan, gärna med en gångdörr så man slipper springa ut i regnet för att hämta verktyg ;)
 
  • Gilla
Mon Amie
  • Laddar…
Är lite osäker på vad du menar med miljövänligt. Det finns ju tex stenhus som oorganiskt men naturligt med en lägre påverkan än många andra material på sikt. Vill man ha ekologiskt så kostar det mer. Många vurmar om att just sina modeller är klimatsmarta utan att ta hänsyn till olika faktorer under hela husets livslängd. Man får jämföra och i slutändan handlar det om totalekonomin. Hur mycket man kan och är beredd att betala.
 
[QUOTE="Katarinavästerbotten, post: 3431909, member: 168461"Har varit i kontskt med leva, karlssonhus, XN-villan

Tack[/QUOTE]

Om du överväger Karlssonhus, så sök lite här på forumet. Vid deras senaste konkurs, fick dom en person att förskottsbetala sitt hus, för att sedan sätta bolaget i konkurs några dagar senare.

Även om man kanske inte råkar ut för just det, så visar det på en affärsetik som man helst vill hålla sig borta ifrån.
 
  • Gilla
vcx
  • Laddar…
Jag hade samma problem när jag skulle bygga. Arkitekt fick uppdraget: litet, ca 100 kvm, enkla hållbara material, energivänligt. Lokal byggare. Idag, knappt 15 år senare, hade jag nog täckt taket med solpaneler men har tyvärr takfönster som inte är optimalt för detta. Värmer med liten pelletskamin i vardagsrummet. Huset är energisnålt. Visserligen byggt med betong som inte är energisnålt vid tillverkningen men hållbart i längden. Testa önskemålet med en arkitekt. Standardhusen är avsedda för den breda allmänheten även om köparen får lov att justera ritningen. Jag byggde tex utan badkar men har liten bastu i anslutning och den används flera gånger i veckan. Minimalistiskt hus har blivit mycket lyckat för mig.
 
  • Gilla
Katarinavästerbotten och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.