Har precis bilat ner putsen (eller vad man skall kalla grusen som rasade ner) från insidan på ett par lerstensytterväggar(helstensväggar). När man kollar närmare på fogar och stenar, så sitter stenarna väldigt löst lite här och där. Huset är byggt 1840.

Funderar nu på att foga om dem med kalkbruk innan jag slammar väggarna, någon som har erfarenheter av liknande arbete och kan delge erfarenheter?
 
Är det invändigt eller utvändigt?

Invändigt tycker jag personligen att det är lättare att putsa upp med naturgips utvändigt kalkbruk.

Naturgips
Enda rådet här är att använda blötare bruk än rekommenderat då lersten suger. Kan läggas i två lager ett som binder stenarna och ett som skapar yta


Kalkbruk
Använd som sagt vanligt kalkbruk eller om du vill vara snofsig hydraliskt kalkbruk.  Se som sagt till att stenarna sitter fast och foga om ordentligt. Om det är lersten ska du inte bara slamma väggarna utan du behöver en viss tjocklek på putsen 1-2 centimeter, annars tar lerstenarna upp för mycket vatten vid slagregn och kan spricka om de torkar för snabbt.

Innan du börjar så slamma utan med löst blött bruk så att det tränger in ordentligt och kan ha något att fästa på. Sätt upp lister för att dra rätbrädor därefter. försök lära dej att kasta på putsen då den fäster bättre. Svårt men efter ett par misslyckade säckar kan man få snits på det. När du har lersten så får man inte glömma att både förvattna och eftervattna rikligt  då denna sen suger fukt väldigt bra.  

Gör arbetet tidigt på våren då det ofta torkar för snabbt sommartid.

mvh plexi
 
Provade med gipsputsa invändigt i veckan, klart smidigt! Kändes mera som spackla än putsa.
 
Precis! Det går snabbare och härdar fortare också!

Du kan hänga för lite plast nån centimeter ifrån väggen så torkare det inte för fort och spricker.

mvh plexi
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.