Jag håller på o light-renoverar badrummet och har nu kommit till belysningen i taket, jag vill gärna ha spottar med allt vad det innebär och gärna dimbara.
Taket vill jag helst inte sänka och antagligen så har jag också isolering i taket (ska dubbelkollas idag). Vad är då bästa lösningen? Som jag förstått det så är det bara vissa typer av spottar som får vara direkt mot isoleringen vilket försämrar utbudet och antagligen höjer priset.

Jag har tankar på utanpåliggande spottar men man drar fortfarande kablarna i taket antar jag, strömmen tänkte jag sno från befintligt lamputtag.

Tar tacksamt emot tips o idéer
 
Hej,

Vad är anledningen till att du inte vill sänka taket? LED-spotlights är i det här fallet troligen enda alternativet (minimal värmeutveckling) oavsett utanpåliggande montering eller infälld, men du behöver transformatorer till spottarna - Så utanpåliggande så blir det dels ganska iögonfallande kabeldragning men också antingen vattentäta eller inbyggda trafo i spottarna.

Tro mig, du förenklar väldigt mycket för dig själv genom att sänka taket. Det räcket med några cm sänkning. Jag gjorde det jobbet i höstas och sänkte då mitt badrumstak med 7 cm plus lite kompensation i nån ände för att få det helt rakt i våglängd. Då är allt som syns inifrån badrummet fyra infällda spotligts. Kanonsnyggt.
 
Jag skippade faktiskt boxar. Ovan satt betong och jag byggde taket av stålreglar med gipsskivor - inget levande material alls.

Om du är orolig för att materialet ovan kan ta eld så är det klart att du ska säkra upp. Såna boxar funkar säkert kanon. Då sover du om inte annat bättre om natten :)
 
Du behöver inte sänka så mycket, det finns LED-spottar idag som går in på glesplanel + gipsskiva , totalt 13+25 mm. Jag gjorde så i mitt badrum. Det var spottar från ahlsell som elektrikern fixade, så tyvärr kan jag inte bidra med några förslag på lämplig armatur.
 
tommib
Malmbergs MD-99 går in på det djupet utan problem...
 
Yaken skrev:
Du behöver inte sänka så mycket, det finns LED-spottar idag som går in på glesplanel + gipsskiva , totalt 13+25 mm. Jag gjorde så i mitt badrum. Det var spottar från ahlsell som elektrikern fixade, så tyvärr kan jag inte bidra med några förslag på lämplig armatur.
Det låter som Designlights P-007. Då får du upp både driver och spot i samma hål. Det finns gott om spottar som klarar djupet men inte många drivers som går upp i samma hål som spoten.
http://www.designlight.nu/sv/produkt/?pID=339
 
  • Gilla
Yaken och 1 till
  • Laddar…
Tack för tipset på dom två spottarna!
Nu är det nog så pga luftkanal + vattenledningar att taket antagligen inte kan sänkas utan att dom bli intäkt, täcka in vattenledningar känns spontant obra..?

Så har jag några alternativ utan att riva taket? Annars lär jag nog hamna där...

hur många spottar hade ni satt upp ett badrum som är drygt 6kvm? är 3 tillräckligt ?
 
Beror helt på vilka spottar du väljer, effekt och spridningsvinkel. Sedan kan det också bero på vad du har för övrig belysning.

Om du har någon belysning vid spegeln, som lyser upp mer än handfatet, så kan den ev. bidra en del.

LED armaturer (med rimlig effekt) blir inte så varma att det är någon brandfara. De skall ändå monteras med kylande utrymme, men det är framförallt för att om de blir för varma så reduceras livslängden på lampan.

Det går säkert att få igång brand med en LED armatur också, men då kanske något i stil med att slå in den i flera lager toapapper, eller annat lika lättantändligt.
 
Vi har sex stycken Malmbergs MD-99 i vårt badrum på 5,5 kvm. Det ger lagom allmänljus. Sen två lampor ovanför spegeln för extraljus där.
 
Om man vill ha färre hål i taket, så tror jag det kan bli bra med en armatur på 8 - 10w (MD 99 ligger på 5w), och kanske sätta 4. Jag tror att 3 är i minsta laget för 6 kvm.

Istället för att sänka taket, så kan man göra måttliga hål där lamporna skall sitta, trycka upp en lämplig downlightburk spåra för ledningarna i bef. gipstaket. Sedan "sänka med en enkel gipsskiva, mest för att slippa laga det frästa, och runt boxarna.
 
Vem är Led och varför gör hen så? ;-)
 
Tack.

hempularen, du menar alltså 8-10w / spot?
grymt tips med taket, så får det bli :)
tackar

MD-99 känns vettiga, både snygg och prisvärda.
följdfrågor:
vilken kabel rekommenderas? FK?
Kan drivern bo i samma downlightbox som en av lamporna eller hur brukar man lösa det?
 
men MD-99 verkar ju vara OK direkt mot isolering..? Fast downlightbox är kanske ändå bättre så är man säker
"Armaturerna är godkända för montering mot normalt brännbart material och direkt mot isolering."
 
Kablar i de här sammanhangen har avhandlats i några trådar här.

Om vi håller oss till 230V delen. Där blir det lite struligt. FK får inte ligga löst någonstans. Så det kan bara användas om drivern sitter inne i en kopplingsdosa, eller liknande utrymme, downligt box räknas inte.

Normala installationskablar, i stil med EKK är för grova att kopplas in i de flesta drivenheter. Och dessutom olämpliga om enheten ligger lös, EKK skall kopplas till saker som sitter fast.

Vanliga anslutningskablar, som påminner om lampsladdar vore lämpliga för inkopplingen till drivern, men de får inte förläggas fast, därmed inte i rör/slang.

De speciella värmetåliga kablar som tagits fram för halogen downlights, påminner om lampsladdar, är med tvekan godkända att förläggas i rör, och blir därmed ett OK val, även om värmetåligheten inte behövs där till en LED.

Annars kan man tänka sig en lösning med installationskabel (EKK, FK i rör osv) fram till en anslutningsdosa uppe i ett nedsänkt tak, och en anslutningskabel från dosan till drivern. Problemet är att dosan måste vara åtkomlig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.