Detta är de lampor vi har i taket i hallen. I originalutförande så sitter det ett 100 watt halogenrör i varje lampa och de håller verkligen inte länge. Antagligen går de sönder av värme och vibrationer i mellanbjälklaget.

Igår fick jag nog och tröttnade på att rören måste bytas lite nu som då.

Dags för LED-konvertering. :)

Skillnaden är försumbar. På bilden har ena lampan 2x4.3 watt LED och den andra lampan har 100 watt halogen.
 
  • IMG_2742.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Såg ju onekligen bra ut! Vilket märke är det på LED lamporna?
 
På papperet borde det vara en märkbar skillnad!
Bilden kanske inte ger full rättvisa?
 
Visst är det skillnad i verkligheten också. Men hallen var överbelyst tidigare med 2x100w + 1x50w halogenrör. 250w behöver jag inte i en 15m2 hall.

På pappret så motsvarar 4.3w LED ca 25w (har jag för mig, enligt IKEAs "ljustabell") och jag har 2 st i armaturen. Så den armaturen med LED "borde" motsvara ca 50w. Det kan stämma någorlunda. Alltså halva ljuset per armatur.

125w ljus efter "konvertering" fungerar helt klart för mig i min hall. Dessutom så slipper jag förhoppningsvis böket med att byta ljuskälla ideligen.
 
Hur behaglig/obehaglig färgtemperatur blir det efter bytet?
 
Har den lite större 8,1w på E27-sockel i vår lilla hall. Den kan jag uppleva ett svagt "lila" skimmer från. Inget starkt och kan lika gärna komma från skärmen som den sitter i. Annars väldigt mycket ljus för pengarna.
 
Färgtemperaturen blir lite vitare efter bytet. Inget som stör men som som syns nu när det finns bägge ljuskällorna bredvid varandra för jämförelse.

Jag skulle ha monterat 8.1 wattarna om det hade funnits plats för det i armaturerna. Pga platsbrist så blev det kronljusen på 4.3 watt. Men jag är nöjd. Framförallt på att belysningen i hallen inte drar 250 watt nu utan knapp 25 watt totalt samt att jag hoppas på att jag inte behöver köpa nya halogenrör stup i kvarten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.