Var ute hos min far idag och tillsammans spånade vi fram en liten idé för utebelysningen:

I en mursten (t ex S:t Eriks Block Rustik 390*190*138 ) borrar vi ett hål med diameter ca 80-90 mm och lika djup. I den placerar vi en LED-panel, Luxeon Star LXHL-LW3C, se t ex www.elfa.se för data). Panelen monteras på en tjock alu-platta, som sen skruvas direkt i stenen för maximal värmeavledning. Hål i botten av stenen för sladdarna. Hålet ovanpå täcks med en plexiglasskiva som fästs med t ex transparant silikon.

Nu till de problem som vi funderar på: dels handlar det om håltagningen i stenen. Kommer det att funka att använda t ex denna på clas ohlson: "Hålsågssats för kakel, tegel, marmor m.m. Skär av hårdmetall. Centrumborr med 6-kantsfäste. Håldiameter 33, 53, 67, 73, 83 mm.
30-7670 "

Nästa problem, värmen. Kommer det att räcka med värmeledningen genom stenen?

Hur göra en snygg cirkel i plexiglaset?

Räcker ljuset? 80 lumen enl elfa. Enl förpackningen på en 25W vanlig glödlampa ger den 200 lumen, dvs 8 lumen/W. LED:en skulle alltså motsvara en 10W-glödlampa. Syftet med "Mur-lampan" skall vara ledbelysning (ursäkta ordvitsen) så att man hittar till dörren och ser var gångstigen är.

Budgeten för projektet är inte så stor än så länge. LED:en kostar 140+moms, stenen skulle vi ha i vilket fall som helst, och driv-agget bygger vi av gammalt skrot.

Vad tror ni?
 
Fånigt att svara på sitt eget inlägg, men jag hittade en annan variant på clas ohlsson:

Reflektorlampa med ultravita lysdioder. 12V.
Art nr: 36-1503 resp 36-1504
69kr

Billigare, bättre?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.