Kanske dum fråga. Men skall sätta spottar i taket i mitt nya kök. Vad skall jag ha för spottar? Vad skall man välja? Hur starka skall de vara. Vad är skillnaden på led och halogen.?

Hoppas nån snäll själ med bra koll kan lära mig lite mer :)
 
För att säga exakt vilka spottar du skall ha skall man först ställa sig frågan, vad skall de göra för jobb? Hur stort är rummet och hur högt samt var du vill ha ljuset? Börja med att analysera hur du vill att ljuset skall fungera. Var skall det hamna och hur skall det bidra till att forma rummet, ge visuell vägledning och stödja seendet i arbetsuppgifterna man gör där? Skall det vara varmt eller kallt ljus? Har du andra ljuskällor i rummet och vad är de för olika slag? Focusera på arbetsytor, bord och väggar. Mindre ljus på golvet. Skall ljuset lätta upp taket vilket oftast skapar en känsla av rymd i rummet eller vill du sänka ned det genom att det är mörkare än omgivningen=så lite ljus upp i taket som möjligt?

Skilnanden på LED och halogen är lite kortfattat. Halogen är ett glödljus och LED är en halvledare som kan alstra ljusstrålning. Halogen är mindre energieffektiv än LED och billigare i inköp, dyrare i drift. Halogen har kortare livslängd än LED. Halogen ändrar sin ljusfärg när den dimmas (blir varmare, rödare) det gör inte LED. Det är mycket större spridning på kvalitet mellan olika led märken än mellan olika halogen.
LED är en nyare teknik som är under stark utveckling med alla dess för och nackdelar.
 
D09
Jag bytte mina halogen ( redan monterade ) till 1,5 w ledlampor inköpta från ullared för 50 kr st.

Syftet var att få en bättre ekonomi och jag hade testat med 1 lampa innan och tyckte att man tappade inte allt för mycket ljus även om det är ett faktum.

Jag räknade såhär, 30 lampor, drift 10 tim / dygn. pris 1 kr / kwh mot lamporna 40w / 1,5 w
Priset för drift på ledlamporna skulle landa runt 13,5 kr / månaden medans halogenlamporna skulle landa på ca 360 kr såvida man inte dimrat ner halogenen etc.
Mellanskillnaden på ca 346,5 / 1500 ( inköp ledlampor 30 st ) skulle man kunna räkna hem inköpet på ca 4,5 månader såvida man inte säljer halogenlamporna som blivit över.. Nu hade jag ju redan hållarna etc till lamporna men jag ska byta ut alla lampor i och utanför till led...

som jag ser det så är fördelen med led att belysningen kan vara igång större delen av dygnet utan att priset sticker iväg på elräkningen...
 
  • DSC00496.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.