Hej!

På vårat timrade hus på en bergsmansgård är två dörrar i grunden in till pannrummet, med gammeldags lås i ett trästycke med smidd låskolv och smidd nyckel (borttapppad)

- var får jag tag på ett godkänt lås som passar till denna dörr ? behöver ej gå att låsa innifrån. behöver ej vara ett gammeldags lås då låset monteras på insidan på dörren

mvh
johan
 
Kan du utveckla lite om dörren /dörrarna?
Är det helt otänkbart att enbart låsa inifrån och behålla utsidan orginal?
(Möjligheterna till enkla och bra lösningar ökar markant isåfall...)
Är det pardörrar? Kraftiga och solida?
 
Hej!

Tack för svar, såg just svaren :)

Här kommer foton så länge på både pannrums och tvättstugedörren.....

/Johan
 
  • 100_0005.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 100_0004.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • källardörr_2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • källardörr.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hmm... Ska pröva dörrlåsspåret... (Funderar och skriver samtidigt.) Att själva dörrhålet är av sten gör det ju helt omöjligt att direkt montera några slags vanliga låsanordningar. Det håller nog försäkringsbolaget också med om -och det är ju de som i slutänden meddelar vad som duger.

:confused: Tror gångjärnsidan är det stora problemet. Dörren får ju inte gå att lyfta av. Att gångjärnen verkar sitta så långt ut på sidan är ju ett stort bekymmer. De kanske inte sitter fast så bra heller...
Går det överhuvud taget montera något som fungerar som bakkantbeslag? Typ bultar som sticker ut från karmen och vinkelstål men lämpliga hål i på dörren som låser fast dörren när den är stängd men ändå tillåter att den öppnas helt..? Jag tror det blir svårt. Och kanske obehagligt med utstickande bultar när dörren står på vid gavel.

Sitter gångjärnen fast ordentligt? Går det isåfall att svetsa dit ngt slags skydd så gångjärnen inte kan lyftas av? Eller montera ett par liknande gångjärn till vända åt andra hållet? Eller flytta gångjärnen så att själva vridpunkten kommer i kant med dörrhålet? Isåfall löser det sig med skydd mot avlyftning. Kanske du kommer på ngt om du står och funderar på plats.

Fixar gångjärnen sig så löser dörren sig. Såhär tänker jag: Låt plåtslagaren bocka 1mm plåt som täcker dörrbladets insida. Plocka fram ett rejält antal skruv och skruva fast.

Hakregellås med endast hake (ingen snedkolv) monterat i en fästkåpa på insidan. Cyl. eller tillhållare beror av en hel massa praktiska överväganden. Cylindernyckeln blir liten fast till tillhållarlås tror jag det finns extralånga nyckelämnen för tjocka dörrar. Isåfall kanske det befintliga nyckelhålet kan användas vilket ju vore snyggt.

Fastbultat fyrkantrör direkt i stenen längs hela dörröppningen istf säkerhetsslutbleck. Så tar man hål för haken på lämpligt ställe. Enklast är väl att välja bra stål och snegla på passande säkerhetsslutbleck för dimensionerna så det blir lagom kraftigt.

* * *

Annars så vore väl en hemgjord plåtdörr ganska bra? En ram av fyrkantrör, vinkelstål och plattjärn bultas fast i stenen. Grind med ram av vinkeljärn, 1.5mm plåt och så den där fästkåpan med ett hakregellås i. Enkelt, säger han som inte kan svetsa...:)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.