hej, som rubriken lyder så är det någon som vet om de finns lås med vred (alt. nyckel) inifrån, men måste vara nyckel utvändigt. Inge special lås helst, ska bara vara funktionsdugligt.
Vet ingenting om lås och hur de monteras, ska köpa en begagnad altandörr så finns det något som man ska kolla på? kan anta att hålen som redan finns lär återanvändas alt göras större eller finns det bara en storlek för samtliga lås som "universal"?
All info ang. ämnet tas gladligen emot :-D
 
C
Du är alltså ute efter att kunna låsa/låsa upp altandörren både från insidan och utsidan(?)

Det finns olika varianter på lås för altandörrar, men det vanligaste är nog att det inte går att manövrera låset från båda sidorna. Det beror på att det sitter en spanjolett utan låsfunktion i sjäva dörren. Eventuellt lås sitter istället ihop med handtaget och blockerar detta i låst läge. Handtaget på utsidan blockeras då också eftersom handtagen sitter ihop. På det sättet fungerar en altandörr mer som ett fönster än en vanlig dörr.

Men det finns spanjoletter med låsfunktion, t.ex.:
https://lasshop.se/produkt/spanjolett-845fs3151-130-6501-c-l2015/
Och då kan låsfunktionen manövreras från båda sidorna av dörren. Så frågan är vad som sitter på dörren du vill köpa och om det eventuellt går att byta spanjoletten.
 
Hade tänkt använda som extra dörr för att slippa gå runt då de finns extra utrymme precis utanför stugan med wc men kök och annat i stugan. Men då de är större summor så kanske man kan ta dem där 10m till entré dörren hehe. trodde det skulle hamna på en något mindre summa. Borde inte en sådan här fungera, sen cylinder på utsidan och borde finnas vred att köpa till..
https://www.laskompaniet.se/product/sakerhetshandtag-8350s-krom
Känns ju sådär o köpa ett lås för tusenlappar om de är på nära att gå :)
 
C
N nordstrommm skrev:
Borde inte en sådan här fungera, sen cylinder på utsidan och borde finnas vred att köpa till..
Japp, det där funkar förutsatt att det finns ett hål så att medbringaren från låset på utsidan kan passera genom dörren.
 
Om du inte köpt någon fönsterdörr än så leta efter en som är förberedd för låsning från båda sidor med en låsbar spanjolett.
FIX 8350S kan du använda till en spanjolett som inte är låsbar men du behöver lite fler detaljer för utsidan samt så måste du göra uttaget.
Det har varit vanligast med låsbar spanjolett i fönsterdörrar i ganska många år nu så du borde kunna hitta något som lämpar sig bra för ändamålet på begagnatmarknaden.
Om det är tänkt att ni ska passera mycket genom fönsterdörren så överväg en riktig dörr istället då en fönsterdörr med spanjolett inte är avsedd för en hög passerfrekvens med öppningar och stängningar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.