Elledningar kan ge små barn blodcancer
Barn som bor när kraftledningar dör oftare i blodcancer.
Det visar en ny brittisk undersökning.
– Det finns ett samband mellan leukemi hos barn och närhet till kraftledningar, säger forskaren Gerhard Draper.



Att det är så farligt för små barn att bo nära kraftledningar och transformatorstationer har inte varit känt tidigare.
Enligt forskarna vid barncancerinstitutet på Oxfords universitet dubblas risken för leukemi hos barn som bor närmare än 200 meter från en kraftledning jämfört med andra barn.
Undersökningen visar att ett avstånd på upp till 600 meter har betydelse.
Forskarna är dock försiktiga när det gäller att slå fast att högspänningen är den direkta orsaken till cancerfallen, även om sambanden syns tydligt.
Det beror på att de inte känner till exakt vad det är med högspänningsledningarna som gör barnen mer benägna att utveckla cancer.
Totalt har över 29 000 fall av leukemi hos barn mellan noll och 14 år undersökts.


Av ROBERT BÖRJESSON robert.borjesson@expressen.se

--------------------------------------------------------------------------------

 
Det stämmer att man funnit samband mellan magnetfält och vissa sjukdommar så som cancer, alzheimers och ALS.
Arbetslivsinstitutet (fd arbetarskyddsstyrelsen) har bra fakta om detta.

Man ska inte på något sätt negligera riskerna för sjukdommar, men om riksen ökar med 100% på en risk som är väldigt liten så blir inte risken så dramatisk som tidningarna vill påskina!

Det man också har funnit är att den inte finns något samband mellan elöverkänsliga och el!
MEN därmed inte sagt att elöverkänsliga har problem för det är ställt utom allt rimligt tvivel.
Det man har sett är att elöverkänsliga är känsligare för allt som är förnimbart, lukt, känsel ljud mm.
Det man säger mer är att det är läkarvetenskapen som måste lösa dessa människors problem, inte elektrikerna (bara bortkastade pengar!)

 
Jag blir alltid lite misstänksam när jag ser sådana här undersökningar. Det måste vara oerhört svårt att hitta grupper att jämföra som lever likadana liv, där bara närheten till kraftledningar skiljer. Bara en tänkbar felkälla:

Kraftledningar går ofta in i städerna (framförallt i andra länder) på "baksidan" dvs nära industriområden, halvt förslummade bostadsområden osv. Det innebär att gruppen som bor nära kraftledningar sannolikt också är utsatta för andra miljöpåverkande aktiviteter från kemisk industri etc.

Jag tror iofs att påverkan från elfält påverkar kroppen, och det vore nästan osannolikt om det inte kunde lösa ut sjukdomar. Det vet kan säkert att det gör också, OM man utsätts för höga E-fällt osv.

Det som är anmärkninsgvärt i den här studien är att man påstår att det är skadligt även på ganska stora avstånd. Om man vistas 600m från en högspänningsledning så är E-fältet svagare än vad det ex är från din vanliga telefon (Inte mobil alltså). För att inte tala om fältet från lyktstolpar och elledningar i ditt hus som alla tillför starkare fält än vad högspänningsledningen kan göra på det avståndet.

Och det är det som gör mig misstänksam över den statistiska korrektheten i undersökningen. Däremot så skulle jag absolut inte villa ha ett hus rakt under en sådan ledning.
 
Nästa intressanta faktor är ju vad man har klassat som högspänningsledning i detta fall. 400KV luft eller 10KV mark.

Sen jagar man som vanligt mygg och glömmer de små diskreta tv Sändarna som trycker ut MW
 
Dom sitter ofta på så hög höjd att strålningen nere på marken ändå blir väldigt låg jämfört med betydligt mer närliggande ledningar. Däremot så går det inte riktigt att jämföra eftersom det är andra frekvenser.
 
hempularen skrev:
Dom sitter ofta på så hög höjd att strålningen nere på marken ändå blir väldigt låg jämfört med betydligt mer närliggande ledningar. Däremot så går det inte riktigt att jämföra eftersom det är andra frekvenser.
Det är ju konstaterat att människokroppen är som mest känslig för frekvensen 50Hz!
 
För ett antal år sedan kom en liknande larmrapport kring sambandet med närhet till högspänning och en typ av hjärncancer. Den rapporten (som var amerikansk) fick till följd att man drog igång en stor studie där man gick igenom alla liknande studier och slutsatsen var att de studier som visade på ett samband alla drogs med fel, antingen statistiska eller i utförandet. Man kunde inte där visa att något samband fanns. Detta finns ordentligt beskrivet i den utmärkta boken Voodoo Science - the road from folishness to fraud av Robert L Park. Finns på Adlibris http://www.adlibris.se/shop/product.asp?isbn=0195147103&mscssid=QKJQ79LBAVH39L518R7HJGUTMBH82MWC

Kan starkt rekommenderas för den som är intresserad av sådana här frågor.

/Martar
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.