Finns det något enkelt sätt att få larmfunktion på strömbortfall för en speciell grupp? Exempelvis skulle det vara smutt att få larm från en summer eller liknande i normcentralen om säkringen för en avloppspump eller annan kritisk pryttel löser ut.
 
Det finns hjälpkontakter till många fabrikats dvärgbrytare. Det är en liten extra modul som sitter bredvid "säkringen" och med en liten arm känner när dvärgen faller.

Sedan kan man ju även köra med olika typer av reläer, eller övervakningar för att se om det verkligen finns spänning/ och/eller alla faser fram etc.
 
Någon som har E-nummer eller länk till sådan hjälpkontakt?
 
E2102501 Tex
 
Är det inte bättre med ett relä här....
man kopplar spolen på den fasen som skall övervakas relät kommer då alltid vara draget
om spänning finns...

Om du kör med hjälpkontakt så ser man väl inte om huvudsäkringen löst ut.
för hjälpkontakten faller väl bara om mikrobrytaren löser ut (gruppsäkringen).
men sen måste man se till att man har spänning för larmet..;)
 
Var hittar man reläer som drar så lite ström att de inte ens blir ljumna efter flera dagars drift?

Jag skulle föreslå att sätta upp en radda envägs vägguttag i nån slags skåp, koppla in en "väggvårta" (batterieliminator/nätadapter, mobiltelefonladdare eller vad man nu har som inte drar nämnvärd ström när de inte belastas) i varje uttag, och fixa en lågspänningskrets som larmar om det bara finns spänning på vissa men inte alla ingångar. Det kräver visserligen lite händighet med elektronik/lödkolv men man ska inte underskatta glädjen av att bygga själv. För de låga spänningar och strömmar det rör sig om så är det fullt tillåtet att bygga saker själv.

Elektronikkonstruktionen kan göras på ett antal olika sätt, gemensamt för de flesta är att låta en diod från varje nätadapter gå ihop till en gemensam matningsspänning för kretsen. Funktionen i övrigt är i princip en stor NAND-grind som via drivsteg driver en summer. (Om man bygger själv så kan man med fördel bygga summern själv också, elektroniken som krävs för att få ett pipljud ur en högtalare ur skrotlådan är klart billigare än att köpa en summer och då kan man dessutom koppla in valfritt antal högtalare utspridda i huset om man vill ha varning på fler ställen utan att det blir särskilt dyrt - har man ingen skrotlåda så kan man säkert köpa högtalare billigt på t.ex. bilskroten eller loppisen). Komplettera med en fräck indikeringspanel med tvåfärgslysdioder som lyser grönt för spänning på respektive grupp och rött för spänningslöst, och en on/off-brytare som väljer om respektive grupp ska ge larm vid spänningslöshet eller inte. (Det kan vara bra att kunna stänga av larmet för avloppspumpen då man mekar med den men ändå bli varnad ifall värmen stannar)

Förutsätter givetvis en vilja att bygga själv.
 
Eltako relä avger väl ingen egen värme.....
 
Nej vi pratar ju relä och inte kontaktor... ett relä kan stå på utan att bli nån nämnvärd temperatur. en trafo drar också ström så det är nog svårt att få till nåt som drar mindre är ett relä. Jag är elektronik kostruktör så visst jag vet att det går men det blir nog att skjuta över målet.
 
Relä och kontaktor är samma sak sånär som på att kontaktor avser ett stort relä medan relä avser ett litet relä ifall man frågar någon som sysslar med elinstallation...


När hörde ni senast någon säga "startkontaktor" istället för "startrelä" när det gäller fordonsel? :p
 
yxis skrev:
Relä och kontaktor är samma sak sånär som på att kontaktor avser ett stort relä medan relä avser ett litet relä ifall man frågar någon som sysslar med elinstallation...


När hörde ni senast någon säga "startkontaktor" istället för "startrelä" när det gäller fordonsel? :p

En kontaktor är oftast för högre strömmar och då behövs kraftigare fjädrar i kontaktgruppen
för att inte få ljusbågar så ett relä drar oftast mindre ström än en kontaktor.
för svagströmmare som mig så är det stor skillnad på reläer och kontaktorer...
 
Är det nån här på forumet som seriöst nånsin mekar med större strömmar än de som går i just ett "startrelä"? 16mm2 är väl en vanlig ledararea där :)
 
Finns spänningsvakter i lite olika utföranden, mer eller mindre avancerade. Sätt en sån så nära pumpen som möjligt, antar att det är en trefaspump?
 
finder finns det ett relä som heter. Funkar klockrent till att få signal vid fas bortfall...
 
yxis skrev:
Är det nån här på forumet som seriöst nånsin mekar med större strömmar än de som går i just ett "startrelä"? 16mm2 är väl en vanlig ledararea där :)
Ja det är väl samma fel som att säga hardyskiva jag vet inga bilar som idag har hardyskivor
däremot "hardyring" men det heter fortfarande hardyskiva...
eller "propellershaft" ... bara för att alla säger behöver det ju inte vara helt rätt...
Om terränggående bilar säger många Jeep... Ja som sagt det behöver inte vara helt rätt bara för att många säger..

Sen får man nog skilja på 12v system och 230 dito...
Annars har du helt rätt inte kommer jag kontakt med högre strömmar än i ett "startrelä"
annars ser det väl ut ungefär så här...
http://www.buf-online.kristianstad.se/~lars.sandstrom/startmotor.jpg
där 10 är start relä och 9 är solenoid och kallas varken kontaktor eller relä..
vet inte vad man kallar kontaktgruppen...
 
Extremt urspårat men som kommentar till startmotorlänken så kan det vara bra att veta att 15a ibland används för att koppla förbi ett förkopplingsmotstånd till tändspolen/spolarna för att kompensera för spänningsfallet i batteriet vid start.

Jag har råkat ut en gång för att tändsystemet var slitet men batteriet riktigt fräscht varpå motorn startade men stannade igen så fort startmotorn släpptes. En fulbygning över motståndet gjorde att det gick bra att köra till macken för att akut köpa nya tänddelar ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.