Kan man ha lån på sitt hus i 2 olika banker? Dvs hälften av lånet i bank 1 och andra hälften i bank 2. Finns det några hinder eller problem med detta?
 
Banken brukar inte tycka om det. Dom brukar kräva att få hela lånet. Om det är en övergångstid medan man väntar på att ett bundet lån skall förfalla så kan det nog gå, om man lovar att flytta även det senare.

I bästa fall får du en dålig ränta i sämsta fall vägrar de låna ut om de inte får hela lånet.
 
Om du har ett pantbrev på hela beloppet kan man inte dela på lånen, det fick vi på svar när vi ville lägga om de rörliga lånen hos sbab och ha kvar det bundna i Handelsbanken. Då var vi tvungna att ta ut ett nytt pantbrev och sådant kostar pengar. Och pantbrevens värde får väl inte vara större än husets värde. Ofta när man tar ett byggnadskreditiv får man ett pantbrev på hela summan som man lånar . Om du inte klarar av ekonomin tar ju banken din fastighet och det kan nog bli konflikt om det är två intressenter som sedan äger samma kåk. Om man lånar ex 90% av huset värde hos SBAB kan man i vissa fall få ett lån "utan säkerhet " hos din "vanliga" bank för att få låna upp till 100%. I och med att banken inte har någon säkerhet är dessa lån mycket dyra, men då har man lån i två olika banker.
 
Anders1010 skrev:
Och pantbrevens värde får väl inte vara större än husets värde.
Jodå, det är inget problem, du kan ta ut pantbrev på en miljard om du så vill, men det kostar mycket pengar i skatt och du har normalt sett ingen nytta av det, då ingen kommer att vilja låna ut mer än huset är värt ändå ;)

Men som sagt, ifall du bara har ett pantbrev så hindrar inget att du tar ut ett till, oavsett vad husvärdet är.

Ofta när man tar ett byggnadskreditiv får man ett pantbrev på hela summan som man lånar.
Man kan be om att ta ut 2 mindre pantbrev, istället för ett, för att bli mer flexibel. Om man köper en existerande fastighet och bygger nytt på (som vi gjorde) finns dessutom ofta existerande pantbrev, ibland flera stycken.
 
Det går alldeles utmärkt att dela upp ett befintligt pantbrev mot en administrativ avgift (vet ej hur stor), dvs man behöver inte ta den väldigt höga kostnaden för att ta ut ett nytt pantbrev
 
Svaret beror på.

Om du redan har tagit ut ett pantbrev, som säkerhet för lån i bank A, kan du i bara dela upp det om banken accepterar delningen (och att du därmed kan låna pengar också från bank B). Detta vill - som sagt - sannolikt bank A inte alls. Men isåfall kvarstår ändå möjligheten att ta ut ännu ett pantbrev, som säkerhet för ännu ett lån från bank B. Eftersom detta lån hamnar i sämre prioritet än det första pantbrevet kommer bank B att medge onödigt dåliga villkor. Alltså är detta i praktiken heller inget bra alternativ. Du måste vänta tills lån med bunden ränta löpt ut, såvida du inte vill betala eventuell ränteskillnadsersättning.

Om du ännu inte låst dina lån är däremot fältet fritt. Då splittrar du upp det stora pantbrevet på ett antal små.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.