Hej,

Min mamma har två ljusarmaturer inbyggda i en toppdel i ovankant av spegeln i badrummet där det sitter varsin G4 stiftlampa som går sönder ovanligt ofta jämfört med allt annat. Detta har pågått under ett flertal år men hon tog först nu upp det med mig. Det har genom åren suttit både halogen och LED där men det är samma oavsett. De fungerar bra ett tag, oftast ett par månader, och sedan kan de antingen sluta lysa helt eller blinka lite då och då. LED-lamporna kan även bara glimta lite när de "gått sönder".

Hon nämnde även att det hjälper att snärta till dem lite löst när de börjar blinka eller sluta lysa för att de ska fungera ett tag till men efter ytterligare ett tag så slutar det hjälpa också. De kan dock ibland hoppa igång igen under en kortare tid för att sedan sluta fungera helt igen.

Jag var idag där och mätte nu när de inte längre fungerade och fick ut stadiga 12.6V. I samband med att jag tog i och ur lamporna ett par gånger medan jag testade så hände alla scenarion, någon gång började ena lysa helt i några sekunder, en annan gång började den blinka, någon gång började den glimta men oftast lös det inte alls trots att jag hela tiden mätte ut 12.6V.

Jag kan även nämna att det gäller båda armaturerna men de börjar extremt sällan krångla samtidigt.

Mina elkunskaper är tyvärr extremt grundläggande och jag har nu slut på idéer kring vad som kan orsaka detta och undrar nu därför om någon här med mer erfarenhet har några idéer på vad som kan vara fel? Min första tanke var om det var 240V armaturer men det var ju inte fallet eftersom jag mätte upp 12.6V. Min andra tanke var om det skulle vara glapp p.g.a. att snärten kan fungera men jag tvivlar även på detta då den kan bete sig olika för varje gång jag slår av och på brytaren utan att röra lampan i sig.

Tack på förhand!
 
H
Vi har samma problem, jag funderar om det går byta till LED istället.
 
H hus520 skrev:
Vi har samma problem, jag funderar om det går byta till LED istället.
Min mamma testade det men i hennes fall fungerade det tyvärr inte. Kanske funkar för er om ni har tur dock, det kan jag inte svara på tyvärr
 
  • Gilla
hus520
  • Laddar…
Gissar lite här: överhettning? för hög spänning?

Det låter för mig som glapp. Och om det är något i lampan som bara precis brunnit av kan det glappa till och från bara av att man slår av och på den utan att man behöver stöta till lampan fysiskt.
 
  • Gilla
Dilato och 2 till
  • Laddar…
Panor82
Håller med låter som dålig kontakt/glappkontakt i sockeln till lampan/lamporna.
 
BirgitS
G4-socklar är ökända för att lätt bli glappiga.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Och jag instämmer med ovan. Hade armatur med G4 i gamla huset. Rappligt och jäkligt är bara förnamnet.

Om jag minns rätt bytte vi ut hela belysningen mot led efter att jag trixat med allt möjligt för att försöka få skiten att fungera tillförlitligt.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Tack för info! Får kolla på att eventuellt byta ut hela armaturerna istället då. Vilken typ rekommenderar ni att byta till som fungerar bättre men samtidigt är relativt liten?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.