Hej, har ett hus med platta på mark utan isolering! Plattan är ca 20 cm tjock. Hur mycket fukt vandrar upp genom plattan? Räcker de med byggfolie + foam under laminatet eller måste jag ha platonmatta?

Och vad gäller i badrummet? Vet att de kanske inte är optimalt att lägga matta på oisolerad grund. Bättre att spackla in en elslinga innan mattläggningen? (Vet att värme inte heller är bra utan isolering)

Bästa alternativet?
Och bilar gärna inte ut plattan, har nyss bilat och lagt in nya avlopp och vatten. Och de var extremt tungbilat!
 
Hur mkt fukt är helt individuellt för varje hus/platta, och kan dessutom variera en hel del inom en platta, så det går inte att svara generellt på.

Lägg byggfolie. Det räcker normalt.

Vill du ha komfortvärme i badrumsgolvet så lägg in värmeslinga. Använd ett rejält dunderlim till mattan så den sitter ordentligt under lång tid. (Ett lim som inte reagerar med fuktig betong.)

Ingen idé att göra saker komplicerade när den enda lösningen är att göra om i grunden. Finns ju trots allt många sådana här golv som fungerar tillräckligt bra. Förmodligen fungerar de flesta, även om de inte är perfekta på något vis.
 
Okej!
Är det stora risker med att lägga in en elslinga på oisoleradplatta? Fungerar de om man kör lite värme konstant?
 
En "risk" är att du genom att värma marken under plattan ökar fuktvandringen som om du tätar plattan ovanifrån inte har någonstanns att ta vägen.
 
Det fungerar nog, men kan ge lite högre elkostnader. Säkrast är det förmodligen också om hela plattan värms.

I slutändan beror det på hur väl det kapillärbrytande lagret under plattan fungerar, och hur fuktvandringen/belastningen ser ut under plattan. Om du har plattan öppen och ser tydliga fuktmärken då har du problem, om inte så kan du ta en 1x1 m bit byggplast och lägga på olika ställen på plattan (tyng ner kanterna med brädlappar el likn så luftväxlingen dämpas under plasten). Om det efter några dagar - en vecka, är fuktfläckar eller rent av kondens under plasten så har du fuktproblem i plattan och då behövs förmodligen minst en platonmatta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.