Vi äger en sjötomt där strandskyddet inte gäller. Grannfastigheten, som också är en sjötomt utan strandskydd, har pga tidigare missförstånd uppfört en brygga helt/delvis på vår mark och sjöområde. Vi vill att de river bryggan så att vi kan använda området för en egen brygga.

Grannen motsätter sig detta och hävdar att överenskommelse skett mellan tidigare fastighetsägare. Inga skriftliga avtal finns dock mer än ett fotografi där man ser hur deras tidigare fastighetsägare uppför bryggan med vår tidigare fastighetsägare i bakgrunden. Bygget skedde efter jordabalkens införande 1972.

Vilka juridiska möjligheter har vi att tvinga fram en rivning/bortförande?
 
Om det finns bildbevis på att ägarna verkar överens om att bygget får ske så har du nog rejäl uppförsbacke.
 
  • Gilla
Festlund
  • Laddar…
Ska tillägga:
- detaljplanelagt område
- ingen inskrivning eller servitut finns
- vid vårt fastighetsköp, eller vid köpet innan oss, informerades köparna (vi) INTE om att något nyttjanderättsavtal skulle finnas

I den mån ett ”nyttjanderättsavtal” muntligen ingåtts mellan tidigare ägare på 70-talet så har i vart fall det gått minst de 25 år som enligt jordabalken sådana avtal begränsas till.
 
Redigerat:
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
RoTe
Du har alltså en gratis brygga. Varför duger inte det?
 
  • Gilla
Festlund och 2 till
  • Laddar…
RoTe RoTe skrev:
Du har alltså en gratis brygga. Varför duger inte det?
Därför att bryggan juridiskt inte är vår även om den ligger på var mark/sjö.
 
RoTe
P petersthlm skrev:
Därför att bryggan juridiskt inte är vår även om den ligger på var mark/sjö.
Så grannen vägrar låta dig använda den trots att den ligger på din mark?
 
  • Gilla
Festlund och 1 till
  • Laddar…
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
D Dilato skrev:
Om det finns bildbevis på att ägarna verkar överens om att bygget får ske så har du nog rejäl
 
H
Vad säger dom som ni köpte av i frågan?
Om dom är i livet annats fråga deras barn om om dom vet.
 
H H-Thomasson skrev:
Vad säger dom som ni köpte av i frågan?
Om dom är i livet annats fråga deras barn om om dom vet.
Det är inte frågeställningen. Det bästa är att komma överens. Frågan häller vad som gäller ifall man inte kommer överens.
 
Claes Sörmland
Det låter som att grannen har uppfört bryggan som lös egendom på er fastighet i överenskommelse med den tidigare ägaren av er fastighet. Det finns inget servitut utan bara någon form av muntlig överenskommelse om nyttjanderätt med den tidigare ägaren av er granne.

I princip är det bara att meddela att ni inte längre önskar bryggan på er fastighet så får grannen ta bort den den. (Om det är socialt smart o s v är en ju en fråga utöver juridiken.)
 
  • Gilla
SonnyListon och 6 till
  • Laddar…

Bästa svaret

Jag delar @Claes Sörmland syn på att det är ytterst tveksamt att det skulle finnas något avtal du är bunden av, med de förutsättningar du ger. Det som är lite oklart är hur länge du varit ägare till fastigheten. Har det gått en tid kan möjligen grannen hävda att du genom konkludent handlande har accepterat det (eventuella) avtal som fanns mellan grannen och tidigare ägare av din fastighet.

Men om vi leker med tanken att det finns ett avtal du är bunden av så är det ett benefikt nyttjandeavtal, eftersom så som jag förstår för du ingen ersättning av grannen. Ett sådant kan sägas upp med en skälig uppsägningstid.

Huruvida det är lämpligt att driva en sådan process överlåter jag till var och en att bestämma själv, det kommer självfallet inte bidra till en god grannsämja. Vill du driva en sådan process, skulle jag skriftligen (helst via rek, så du kan bevisa mottagande) meddela att grannen olovligen nyttjar din mark och att denna uppmanas att vidta rättelse genom att demontera bryggan samt bekräfta intentionen att göra detta med en tidplan för arbetet. Skulle grannen motsäga sig detta ansöker du om (särskild?) handräckning hos Kronofogden och anför där att i första hand så finns det inget avtal men att om KFM skulle finna att det finns ett avtal så yrkar du på att i andra hand så är det avtalet uppsagt i och med att du skickade brevet till grannen.
 
  • Gilla
Bästerortarn och 4 till
  • Laddar…
Håller med @BeaumontX, särskild handräckning av fogden är vägen framåt.

Men om det fastställs att grannen inte får ha bryggan där, medan ni vill ha en brygga där är kanske inte rivning och bortforsling rätt väg att gå. Ett annat sätt vore ju att ni köper bryggan, eller i alla fall dess fundament. Kanske är rent av en bra lösning att ni har en gemensam brygga, där nuvarande brygga byggs ut och grannen får köpa sig ett riktigt servitut av er.

Det är ju svårt att gissa hur saken ser ut på marken (eller i vattnet då), men kanske är grannens eget område olämpligt av något skäl.

Men man förhandlar alltid bäst ur en stark position; så får du först fastslaget att grannen inte har rätten på sin sida blir det kanske lättare att komma överens.
 
  • Gilla
petersthlm och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.