Hej

Drog kabel till lamporna idag och givetvis tog jag sönder något. Tryckte in kabeln från insidan och då lossnade själva hållaren för glödlampan från sitt fäste nät jag tryckte på inifrån. Sitter gängad plastbit som gick av så nu hänger bara själva hållaren för glödlampan löst.

Men det borde väl en elektriker ha delar till så han kan laga eller är det till att köpa ny lampa?

20150830_105331.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
tommib
Det går möjligen att laga men frågan är om det är värt det. Du behöver byta hela fästet inkl. metallbiten. Vill man göra en fullösning går det kanske att limma fast sockeln igen men det är inget jag skulle rekommendera.

Vad är det för lampa? Går det att bara köpa en ny? Du måste väga in kostnaden för elektrikern att fixa detta, deras arbetstid är inte gratis.
 
Gå till en riktig lampaffär. Om de har verkstad så har de säkert både kunskapen och prylarna för att fixa det. Då slipper du betala för elektrikerns framkörning, bil, verktyg, materialpåslag etc etc.
 
Lamphållare med gängad nippel finns på byggmarknad, Jula, Claes Olsson etc.

Det där kan du fixa själv. Även den gängade nippeln finns att köpa lös.
 
Tackar för hjälpen, jag åker dit jag köpte armaturen. Finns det inga delar att köpa där så köper jag en ny armatur. Kostar "bara" 169:- så med tanke på en elektrikers timkostnad så tjänar jag nog på det. Nu ska han dit och koppla in all el jag dragit men det är lätt en skitsak som han kan fastna på och behöva åka och hämta något.
 
Känns som ett klok beslut! (y)
 
Clas Ohlsson mm har nya lampkontakter. Syrran förstörde en lampa på samma sätt. Det var bara be henne åka dit och köpa rätt kontakt med skruvfäste i toppen med mutter så gick det att lösa igen. Så inte behöver du punga ut 200kr på en ny armatur istället så kostar de väl en 30kr om du byter/lagar din nuvarande.
 
Köp en ny lampa. Du lär inte kunna laga den för billigare än 169 kr någonstans.
 
S
FRS05 skrev:
Tackar för hjälpen, jag åker dit jag köpte armaturen. Finns det inga delar att köpa där så köper jag en ny armatur. Kostar "bara" 169:- så med tanke på en elektrikers timkostnad så tjänar jag nog på det. Nu ska han dit och koppla in all el jag dragit men det är lätt en skitsak som han kan fastna på och behöva åka och hämta något.
Jag är elektriker och skulle aldrig ge mig på att laga en armatur på arbetstid, det blir svindyrt för kunden då det oftast tar mycket längre tid att laga än att sätta en ny.

Enda undantaget är en antik gammal armatur som någon vill restaurera, men det har vi en förrådare som gör isåfall :)
 
Gamla lampor har jag lagat på arbetstid men de har inte varit 169kr lampor ;)
 
Nu får ju han laga lampan själv om han vet vad han gör så oavsett om det tar en timme eller 10 minuter för han är orelevant.

På arbetstid så lagar man väldigt sällan armaturer då kunden oftast kan få en ny för en billigare peng plus att garanti finns på den nya. Sen är de få special armatur som ska lagas så kanske man ska kolla på att laga men inte ofta det görs.
 
tommib
Jag brukar också väga in alternativkostnaden för min tid. Med småbarn så är fritiden extremt begränsad, så jag värdesätter den högre än den ersättning jag får från arbetsgivaren för att släpa mig till jobbet. När man räknar på det sättet så blir en reparation av denna typ som inte (för mig) är intressant/rolig/går på hobbytidskontot inte relevant, utan det blir en ny armatur. Hur det ser ut för TS vet jag inte men man bör tänka sig för. Sen finns naturligtvis också miljöaspekten mm, även den vägs in i sådana här fall, så lampan skulle sannolikt få samla damm i en "det-där-fixar-jag- en-regning-sommardag-hög" i några år innan den slängs :)
 
  • Gilla
Fred vom Jupiter
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.