Hej,

Jag har liggande stockpanel på huset. På södersidan går det att sticka kniven genom sponten 1-2 dm in från knuten på ett 10-tal panelbrädor. Detta beror troligtvis på torrsprickor och att ändträ och sponten suger vatten?

I övrigt är virket hårt och friskt. Så det känns som ett onödigt stort projekt att riva hela fasaden för att byta ut denna del av fasaden. Ställningar, specialbeställa panel, m.m m.m. Dessutom blir det svårt att få det snyggt med det gamla.

Kan man istället laga med målarfog, silikon eller plastic padding? Eller sätta någon plåt över? Det viktiga är väll att inte vatten rinner in bakom fasaden?

Någon som har erfarenhet av att laga träpanel?

/G

 
  • stockpanel2.jpg
hoppas att inte panelen är monterad som skissen visar.. den ska vara monterad åt andra hållet.. annars kommer problemet fortsätta i evinnerlighet... eller tills de ramlat ner ::)
 
:) Hihi, jag har tänkt tanken själv... Men panelen är vänd åt andra hållet i verkligheten!

Är det ingen som har något panel lagningstips?
 
Du bör nog avstå från att foga.
Vårt gamla hus, nu saligen rivet och ersatt, hade stockpanel av samma typ. Där var det fogat och tätat och målat med mycket färg osv. Fasaden var helt kass, ända in på tretexen, syllen var skadad mm.
Om det är när det är torrt som sprickorna kommer är det inga större problem, om gliporna är där även under höstregnen bör du börja planera för ett fasadbyte, och då förslagsvis till fjällpanel om den skall vara liggande.
Stockpanel är snyggt, men bara funktionellt inomhus enligt min åsikt.
mvh
Peter
 
Nu sitter panelen där sen många många år och eftersom panelen är hel förutom 1-2dm vid söderknuten i ca 10 sponter funderar jag på vad man kan göra.

Jag har fått en ny idé. Tjärdrev. Sen länge har man ju tätat timmerstugor med tjärdrev. Kan det fungera att täta sprickorna i stockpanelen med tjärdrev också?
Det borde hålla regnet borta men inte stänga inne fukten. Dessutom klarar det träets rörelser. Borde inte det funka bra?
 
Går det inte att bara byta ut de brädor som är skadade?
 
Jo... Självklart går det bra att byta ut de trasiga, men det är mycket jobb och pengar för mindre nytta?

Specialbeställa panelen á 2500+20kr metern
Byggnadsställningar
Riva gamla panelen
Sätta upp den nya
Måla om

Dessutom tror jag att det inte blir så snyggt med ny stockpanel inlagd i den gamla. Det kommer nog synas även efter ommålning?

Så därför lutar jag åt att bara fixa de små sprickor jag har... Tills jag nån gång i framtiden byter panel elller målar om.  

Det måste väll vara många som har sprickor i sina träfasader. Jag undrar om alla byter ut sin panel. Jag misstänker att även snickarna lagar sina egna träfasader eller?
 
W
Har stockpanel på ett av husen och den är säkert över 100 år och på alla sidor utom söder helt kanon frisk så det som någon skrev om att man bara ska ha den inohus e rent skitsnack. Men tillbaka till frågan, min sydsida har jag lappat och lagat på många ställen och det är endast jag som ser var (tills man visar förståss) så ingen tänker på det. Är det ruttet någonstans eller framförallt stora torrsprickor så byter jag den brädan hela vägen till en naturlig skarv (bakom ett foder eller där någon annan bräda är skarvad). har iförsig en egen ställning så det är inte så jobbigt, bara att bryta loss och lägga i en ny. har köpt upp mig på ett litet lager med "min" panel så jag har för lång tid framöver). Tycker helt klart du bara ska byta de som är dåliga.
 
  • Gilla
Jeal2246
  • Laddar…
Tackar Wester för ditt svar.  :) Skoj att det är fler som har gammal stockpanel! Min är över 75 år.

Men hur får du loss och sätter tillbaka enstaka brädor i panelen? Bryter du inte sönder sponten? Jag trodde jag skulle bli tvungen att plocka ned hela raden på höjden...

Jo det blir till att lägga upp ett lager när man väl specialbeställer sin panel från hyvleriet...
 
W
Drar först ut spikarna sedan brukar det gå bra att trä ur brädan, det kan vara bra knöligt men det brukar gå. Iblan drar jag i lite skruv eller dylikt i brädan för att ha något att "hålla i" när den ska ut. En gång fick jag inte ut den alls då körde jag helt enhelt med cirkelsåg längs hela brädan sedan var det bara att ta loss de två delarna.
Det finns massa sätt antagligen, men så brukar jag göra.
Att få i den nya kan vara lite knölig men det brukar altid gå bra med lite bankande. En gång har jag fått korta sponten lite men det gör inget på slutresultatet.
 
Min dotter har ett hus där en plankan/stocken längs ner under träpanelen (droppnos?) är fuktskadad och behöver bytas. Vi trodde att det bara var att bända loss den och sätta dit en ny. Den är ju inte bärande. Nu säger en granne att denna planka ser ut som ett omvänt L, d.v.s den fortsätter upp under panelen och då skulle man bli tvungen att lossa panelen hela vägen. Detta är nog ganska svårt på detta hus, eftersom panelen då troligtvis skulle gå sönder opch dotterna har inte råd/tid att byta panel, också.


Jag kan tänka mig att om det stämmer att stocken också går upp under panelen att man skulle kunna såga av den del som går upp under panelen med t.ex en tigersåg och sedan bända loss den ruttna delen och ersätta den med en ny. Då bör man väl täta mellan undre och övre delen av L:et.

Vad säger ni. Låter det rimligt att stocken ser ut på detta sätt? Hur skall man göra om man inte vill lossa panelen? Kan man laga stocken på något sätt? Kan man sätta en plåt över stocken utan att byta ut den?

Mvh

Per
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.