Hur tar man bäst reda på hurvida tilltänkt konstruktion håller för 2 eller 3 planshus, dvs att väggarna man bygger upp i till exempelvis lättbetong på första våningsplanet, att dom håller för tyngden ?

Vad tittar man på ?

Eller är lättbetong så pass starkt att första våningsplanet av till och med 38cm lättbetong klarar att hålla upp två ovanstående våningsplan av lättbetong och betongbjälklak och möjligen betongtak ?
 
Det beror på vilken densitet du kikar på. Även den med lägst densitet klarar två plan utan problem, och det vid tjocklek 30 cm. Ytong 600 klarar 5 plan vid tjocklek 24 cm, om jag inte missminner mig. Man får helt enkelt beräkna aktuella laster.
 
Tack för ett sjysst och lättförståerligt svar. Kontentan av det hela är alltså att man kan bygga en lättbetongvägg utan att behöva grubbla speciellt mycket på om den ska hålla för ett ovanstående våningsplan eller inte.

-Då vet man vad man har att arbeta med helt enkelt.

Och självklart, vid den slutgiliga "ritningsprocessen" gör man en fullständig och korrekt uträkning om det håller eller inte, beroende på alla tänkbara inblandade faktorer :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.