Hejhopp.

Jo fick en galen idé om att lägga ett nytt golv. Har sett de här gammla golven med fiskbensmönster. Min tanke är att göra ett sådant golv. Detta kommer antagligen att bli rätt så tidskrävande, men detta borde väll vara görbart

eller vad tror ni?

edit
Jo rummet där golvet ska läggas är ett rektangulärt rum på 20 kvm
 
Givetvis ska du lägga fiskbensmönstrat golv! Det är hur kul som helst - fast det är lite pyssligt. Svårt? Mjaeh, inte direkt. Man måste vara noggrann, men det brukar hembyggare vara eftersom man får stå till svars för sina handlingar en tid framöver.

http://www.byggahus.se/forum/golv/28819-golvporr.html
http://www.byggahus.se/forum/golv/74639-spik-till-stavparkett-hjaelp.html
http://www.byggahus.se/forum/golv/28518-absolut-baesta-saett-att-laegga-stavparkett.html

Tarkett har en pdf där de redogör för hur du mäter upp mittenlinjen där du börjar:
http://www.tarkett-floors.com/floors/site/sv-se/document/5560/download.asp


Här har du lite bilder på min läggning första gången:
http://www.fasting65.se/byggdagbok/dagboken/dagboken_2004_augusti.html

Här är mitt senaste (sista?) projekt; vardagsrummet:
http://www.fasting65.se/byggdagbok/dagboken/dagboken_2006_april.html
http://www.fasting65.se/byggdagbok/dagboken/dagboken_2007_januari-februari.html

Min slutsats är bl.a: Limma och spika golvet! Då slipper du knarr. Spikningen är förvisso lite overkill för själva slutresultatet, men det förenklar läggningen eftersom stavarana då sitter fast och riskerar inte att glida iväg under själva arbetet.
 
Supertack. Ska bli en roligt projekt till sommaren.
Har inte gjort något sånnt här innan men man lär sig antagligen, är 17 år nu, men rätt så händig.

Men som jag har förstått det.

Man behöver ett bra stabilt underlag som går att spika i. Sen ekstavarna. ska dessa köpas färdiga ifrån något märke "Burseyd" eller kan dessa beställas sågade ifrån ett sågverk?
 
Burserydparketten är fin. Har för mej att de konkat, men är inte insatt i turerna. Köp parkett som är torkad ner till 7-9%. Att köpa från ett sågverk lär inte vara ekonomiskt försvarbart.

Vad du än köper, ta med en vinkelhake och kolla så stavarna är raka och inte rombformade. Det är ett halvt helvete att lägga golvet om man har skeva stavar.
 
Var hittar man stav till vettigt pris? Har läst alla trådar om fiskbensparkett men någon pålitlig försäljningskanal för parketten verkar det vara dåligt med...
 
Stavar säljs sällan på byggvaruhusen av den enkla anledningen att det är få privatpersoner som ger sej på golvläggning med lösa stavar. Man får helt enkelt leta rätt på fackhandeln, dvs golvbutiker. Sen kan man gräva lite till och vända sej direkt till golvläggare, eller än mer oheligt; grossisterna!

Jag glömde ett par till tips för att granska kvaliteten på staven:
Kolla mängden ytved (vita partier), kvistar och pärlkvistar (små svarta prickar/hål)
Vänd även på staven och se om det finns torksprickor. I Polen såg jag mängder med billig stavparkett på byggvaruhusen, men det mesta hade fula torksprickor från undersidan som gick nästan genom staven. Efter ett par slipningar lär golvet inte vara så snyggt längre. Jag antar att man torkat eken för fort.

Jag upptäckte en till sak när jag granskade parkettstavar; Vissa tillverkare fräser den övre delen av noten snett. Det är säkert ett enkelt sätt att få snyggt läggresultat, men det lär glipa som fan när man slipat golvet några gånger. Se bilden nedan så förstår ni nog vad jag menar:
 
  • fulhyvlat.GIF
Blev så inspirerad att jag tågade ner till golvaffären runt hörnet och pratade säkert en timme med någon kille där om enstavsparkett ;) Fan, nu är det bara pengar som saknas, annars hade hela ovanvåningen haft nytt golv...
 
Kul! Ta ett rum i taget vetja.
 
Det hade jag gärna gjort om det inte hade varit så illa att jag måste flyta golven och helst fräsa ner en del av slipsatsen som ligger där först för att det inte ska bygga för mycket på höjden. Då sticker helt plötsligt kostnaden med minst 50%...
 
Killen jag pratade med talade sig varm om att limma golven med ett gummiaktigt polyuretanbaserat lim (Mapei Ultrabond P990 1K) som förvisso var vansinnigt dyrt men sedan satt finfint och följde alla rörelser. Som bonus skulle det ge en hel del ljuddämpning. Skit oxo att tomtarna som byggde huset var tvunga att ha knarkat när de la slipsatsen på ovanvåningen ;(
 
Mapei-limmet skulle dock läggas med tandspackel med 2mm distans, alltså bygger limmet 2+mm. Landade tydligen på uppemot 150kr/m^2.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.