Hej!

Bor i 100-årig villa i Skåne. Sadeltak med enkupigt tegel, bytt 2001. Föregående vinter lite fukt på råsponten på vinden, vi tolkade det då som kondens sekundärt till en ombyggnad av huset. Det torkade men det blev lite vit påväxt på sina ställen. Behandlade detta med mögelfri i somras med gott resultat.

När höstens kyla och regn nu drabbat oss har åter uppstått lite fukt men nu mer i springor mellan råspont, runt kvistar och spikgenomgångar. Dock på ganska många ställen på taket. Inget som droppar eller dylikt utan mer bara fuktigt.

Jag kan nu inte tolka det som annat än att taket faktiskt läcker men det som känns konstigt är att det plötsligt är på så många ställen samtidgt. Visst pappen är ju jämngammal på hela taket - men kan det vara så att den helt enkelt ger upp överallt samtidigt? Dock märkligt då den bara är 22 år gammal..

Hur illa är detta och hur bråttom att åtgärda? Tänker att råsponten som ändå är original kommer behöva bytas vid nästa takbyte som om den blir lite dålig kanske inte gör så mycket. Kan man avvakat lite och behandla ev påväxt ett tag till eller behöver man kasta sig över ett takbyte?
 
Just spikar leder värme bra, så det är naturligt att kondensen uppstår just där. Samma sak med springor där varm luft lättare möter kall.
 
Aha! Så kanske inte läckage ändå alltså?
 
Troligen inte. Det är ju väldigt fuktigt och kallt just nu, så förutsättningarna för kondens är stora.
 
  • Gilla
Eolind
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.