Börjat ”susa” i röret fram till expansionskärlet, som trycker ut vatten hela tiden. Ser även på vattenmätaren att den snurrar lite hela tiden. Misstänker att den läcker i påfyllnadskranen. Är det något man kan byta lätt själv eller?
 
  • Röd expansionskärl och rörledningar med tryckmätare på en ojämn undergrund.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Rostig påfyllnadskran med rött handtag som misstänks läcka, monterad på ett vattenrör.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Rörsystem med expansionskärl som läcker vatten, synlig vattenmätare och påfyllnadskran.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det här känns spontant inte som något lämpligt första objekt att lära sig rörmokeri på. Men det är på inget sätt omöjligt att klara av på egen hand heller.

Sitter ju en hyffsat fräsch union-koppling mellan kranen och T-röret, så det är inte så svårt att få isär det där. En union-koppling har en lös mutter, så man kan lossa den utan att något av rören behöver snurra med. Men det kan sitta av bara den om det suttit några år, så det krävs bra verktyg och lite känsla för att inte ha sönder något när man skruvar isär gängade rör som så att säga hänger fritt. Vilket allt över union-kopplingen kommer göra efter att man lossat den.

Är det någon isärplockbar koppling mellan kopparröret (?) som försvinner bakåt i bild ovanför ventilen så går det att ta loss hela den inringade delen och jobba med den för sig. Då är det ingen match att byta ventilen och skruva tillbaka alltihop.

Går det inte att ta loss det inringade då måste ni vara mycket försiktiga och ha bra mothåll så ni inte skadar röret som går bakåt i bilden när ni byter ventilen.

Union-kopplingar tätar slutligen metall mot metall, så de kan läcka en smula om de är smutsiga eller repiga vid återmontering. Det funkar ofta att få dom täta genom att putsa tätningsytan försiktigt med röd scotch-bright.

Bra verktyg är några bra skiftnycklar av olika storlekar och en lite mindre rörtång. Gängorna tätar ni med lin och unipak eller locherpasta.
Rörledning med en union-koppling och en frågeteckenmarkerad del, med verktygsrekommendationer för demontering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det ser ut som det läcker från T kopplingen i din bild.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.