Hej,

Jag är helt ny på allt som har med hus att göra. Köpte ett fritidshus nyligen, och upptäckte igår att det läckt in vatten någonstans i taket. Taket har tjärpapp, och ser helt och fint ut överallt. På vinden var dock murstocken blöt längs ena sidan, och sedan rann vatten ut på golvet i vinden och vidare genom taket till köket...
Det enda som vi upptäckte som såg konstigt ut var att skorstenen inte har någon huv eller liknande, utan täcks bara av en tung stenskiva uppallad på mindre stenar i hörnen. Det blir då öppet runt om hela skorstenen ca 10-15 cm.

Det har regnat kopiöst senaste dagarna, kan läckan bero på att vattnet kommit in genom skorstenen och att denna inte är tillräckligt tät, varför vattnet tränger ut genom murstocken? Allt annat ser som sagt bra på taket, alla skarvar är hela och fina. Just nu har vi slagit in hela skorstenen i en presenning (vi eldar ändå inte eftersom den behöver sotas).

//Jennie
 
Inget är omöjligt när det gäller vattenläckor
 
Är möjligt att stennen släpper in vatten har varit med om det några gånger men läckor i papp tak är också väldigt svåra att hitta kan se bra ut men ändå läcka.
 
Mest troligt är att plåtskoningen mellan skorsten och tak(papp) inte är tät. Mkt vanligt.
Om skorstenen inte är putsad så kan det också vara sprickor i murbruket mellan stenarna som låter vatten passera innanför plåtskoningen.
Slagregn ger floder längs med väggar/vertikala ytor, och vinden trycker in vattnet precis överallt, inkl uppåt och åt sidorna. => Är det inte gummistöveltätt så tränger det in vatten.

Om läckaget beror på att det regnar in i skorstenen och sedan ut inomhus så brukar det vattnet vara brunsvart och fullt av sot/tjära.
 
cadforall skrev:
[bild]
To put new or repaired flashing CHIMNEY
Det där var fult och fel gjort.
 
Är inlägget borttaget för det där hajar man inget av?
 
Är inlägget borttaget för det där hajar man inget av?
Ja det måste det vara. Det var en bild på en skorstensplåtskoning av ej normal svensk modell.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.