Hallå!

Jag har ett Mockfjärdshus/Modulhus byggt 1975. När vi häromdan började planera att tapetsera om ett av rummen upptäckte vi ett par fuktfläckar på tapeten längst ner mot golvlisten. Vi började fundera vad det kan bero på då det inte kan ha kommit inifrån (direktverkande el och en möbel som stått framför). Vi slog en lov runt huset och upptäckte att det infällda elskåpet hade glipor på 1-2 cm där murbruket vittrat bort. Skåpet sitter mitt emot där fläcken upptäckts. Det är alltså en tegelfasad och södervägg. Då vi vill åtgärda problemet och se hur mycket skada det kan ha tagit tänkte vi först täta gliporna men sedan ta upp väggen inifrån. Då jag inte är en snickare, men däremot händig, tänkte jag ändå göra allt arbete själv.

Nu undrar jag om det är något speciellt man ska tänka på dels när jag tar ner väggen och när jag ska återuppbygga den?
Om jag har förstått det rätt så är en ytterväggs beståndsdelar sett inifrån rummet: rumsskiva (gips eller liknande), ångspärr, isolering och sedan vindpapp. Därefter luftspalt och murverket. Dessutom är det ju ett regelverk lite här och var :p Jag har även sett någonstans att det är isolering mellan gipsen och ångspärren, vilket är mest korrekt? Är det något jag har missat?
Jag kommer även titta på hur väggen är uppbyggd i samband med att jag tar ner den, men det är alltid skönt med tips i förväg så man vet vad man har att vänta sig :)

Ytterväggar har jag aldrig sysslat med, men däremot innerväggar, därav mina funderingar.
Det som vi kommer göra är att kolla om regelverket och isoleringen tagit stryk och blivit dåligt och då byta ut detta. Dessutom kommer vi kanske sätta in en avfuktare i rummet som får gå i några dagar för att torka ur. En tanke som slog mig förut är att då elskåpet är infällt i väggen är det kanske betydligt sämre isolering mellan det och innerväggen. Detta kanske gör att det uppkommer någon köldbrygga och kanske på så vis blir en viss mängd kondens som runnit ner på syllen och sedan tagit sig genom boarden och gett missfärgning i tapeten, det i samband med gliporna och där regn och snö kunnat ta sig in. Dock ser man ju det först när väggen börjar tas ner.

Tack på förhand
Stefan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.