Hej.

Har ett läckage från avloppsröret i källaren som kommer från badrum 2 våningar upp.
Har inte upptäckt detta tidigare, funderar på ifall det kan vara "lagom mycket" stopp i avloppet för att
korta duschar inte skapar problem men då man använder mycket vatten så stiger vattnet i rören och gör att det står vatten i hela röret några meter upp...

Vad är första steget? Försöka täta läckan eller ta hit nån avloppsfirma för att kolla inspektionslucka o kanske spola?

Vad tätar man med lämpligast?

/Peter
 
  • DSC_0001.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC_0003.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej! Man kan ju "relina" rören men frågan är om det är värt det. Precis sådär såg det ut hemma hos oss innan vi började renovera. Små läckage här och där men rören under källargolv va helt slut. Vi kapade bort gjutjärnet och skarvade på med nya rör, först i källare, sedan plan 1 nåt år senare och sedan plan 2 när det renoverades ytterligare några år senare. Däremellan böt vi i källargolvet och ut till tomtgräns.
 
Skulle ju inte skada och öppna inspektionsluckan till Hö i bild och titta lite om hur dom ser ut att må vad gäller slitange och korrosion.
Man sa ju att livslängden på gjutjärnsrör skulle vara drygt 50 år men det är ju ganska tydligt bevisat att dom håller längre än så i privata bostadshus.

Jag hade inga läckage i mina men visst tusan kunde man se att dom var slitna och en tydlig urgröpning i materialet på lägsta punkt där vatten rinner. (Anno 1949). Nu är alla gjutjärnsrör ersatta med plast.
 
Dags för stambyte? Läckan gör ju ingen större skada men det går säkert att täta med något temporärt på utsidan. Glasfiberspackel t.ex. Förmodligen är godset i rören, särskilt i böjar, så dåligt att det går sönder om man börjar hantera dem.
 
du lär såklart angripa stoppet i första hand. Läckaget ser ju inte så där värst illa ut så nödgas du inte byta rören för att det är stopp så skulle jag nog bara slipa lite och gegga på med nåt så det blir tätt.
 
  • Gilla
dalu
  • Laddar…
Staffans2000
Dina rör är helt enkelt gamla och rostiga. Att inspektera röret är bortkastat. Det positiva är att det kan droppa litegrann sådär under ganska många år. Sätt en spann under och använd din begränsade tid på jorden till något trevligare.

Carpe diem.

Staffan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.