Jag tänkte sätta in lådbelysning i köket och tänkte höra lite från er som redan gjort det.

1. Hur ska man tänka runt färgtemperatur?

De flesta verkar ha varmvit (3000k) men det finns även kallvit (6000k) och något mittemellan (ca 4500k)

2. Hur ska man tänka kring riktning på ljuset?

Många verkar ha endast ljuset riktat rakt ned men några har det riktat snett nedåt så det täcker upp mer av den utdragna lådan.
 
M markstrom skrev:
Jag tänkte sätta in lådbelysning i köket och tänkte höra lite från er som redan gjort det.

1. Hur ska man tänka runt färgtemperatur?

De flesta verkar ha varmvit (3000k) men det finns även kallvit (6000k) och något mittemellan (ca 4500k)

2. Hur ska man tänka kring riktning på ljuset?

Många verkar ha endast ljuset riktat rakt ned men några har det riktat snett nedåt så det täcker upp mer av den utdragna lådan.
Vi monterade in Ikeas belysningsramper "Mittled" som är till för det nuvarande Metod-köket i vårt äldre Faktum-kök. Vi monterade bara belysningen i den översta lådan i varje hurts, men den skulle antagligen även kunna monteras i de nedre lådorna som i Metod-köket, dock blir ljuslisten lite i vägen för högre grejer i lådorna, vilket säkert gäller även i Metod-köket.
Listerna lyser rakt ner och sprider lite inåt lådan, men alla våra övre lådor är låga, så i vårt fall har vi ingen större nytta av den spridningen.
Ikea skriver inte vilken färgtemperatur det är, inte heller ljusstyrka och spridning, men vi är nöjda med hur det ser ut.
Ljuset ville först inte riktigt slockna när man stängde lådorna, vi fick då minska ljuskänsligheten något genom att måla på lite svart färg på IR-dioden med en tuschpenna. Efter det funkar det utmärkt!
Lådbelysningen är inte bara en estetisk, teknisk nördgrej som man kanske först tror, det finns faktiskt en liten praktisk fördel:
Det är lättare att hitta smörkniven till nattmackan utan att behöva tända upp hela köket! :)
 
  • Gilla
Albireo
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.