Hej!

Vi har ett okej kök men vill byta ut bara luckorna. Har ni några tips på hur vi kan göra detta själva på ett billigt sätt? Ikeas luckmått passar inte på alla ställen.

Vi vill helst ha enkla, släta, lackade luckor i vitt, gärna högblanka. Helst inga rundade kanter.

Vi funderar på mdf + sprutlackering, men kan inte själva vare sig såga till (så att det ser proffsigt ut) eller lacka. Vart skulle man kunna vända sig? Kan man be brädgården såga efter våra mått, blir det bra nog? Kan en billackeringsfirma kanske lacka? Måste de slipas först?

Våra nuvarande luckor är 16 mm tjocka.

Vad gäller gångjärnen så vet jag inte vad de vi har idag kallas. Vid sidan av luckorna sitter "vinklar" och i själva luckan sitter inborrade små "pluppar" som kan hakas på vinklarna (mycket tafflig beskrivning, jag vet). Vi kan tänka oss att ta bort vinklarna och spackla igen hålen, och istället köra på exempelvis ikeas gångjärn, men visst vore det smidigt att återanvända "plupparna" om det gick. Vet inte ens om de går att få ut. Blää vad jag inte kan detta inser jag.

Tacksam för tips alltså, antingen från kunnig person eller från någon som gjort något liknande!
 
Nu vet jag inte var du bor, men letar du upp ett litet snickeri så kan dom ju fixa allt från måttning till montering eller så mycket som du behöver hjälp med. Dom kan säkerligen även hjälpa dig med gångjärnen antingen om du vill behålla dom du har, eller fräsa in nya dolda med dämpning.

Känns enklare än att blanda in brädgård, sågning, slipning billackerare m.m och du får någon som förhoppningsvis vet vad dom gör och har gjort det förr.
 
R
Nu bor du lite längre upp än Skåne ser jag, men det finns ju säkert liknande företag i er trakt som vi har härnere...

www.koksfabriken.se
 
Jag har gjort egna luckor i MDF till flera kök med mycket gott resultat.

Enklast är att be byggvaruhuset att såga till dina mått, de brukar ta 10-15kr per snitt så inga stora kostnader alltså. Skivorna ligger på ca.250-350kr/st och är 244x122cm.

IKEA gångjärnen kommer du inte kunna använda till 16mm MDF om du vill behålla det måttet, du får gå upp till minst 19mm vilket motsvarar IKEAs nya luckor. Detta är förutsatt att du tänker använda IKEAs gångjärn eller liknande typ vilka kräver djupare material i dörren. Vad gäller gångjärnens montering i dörren så är det lite trixande. I det första köket jag gjorde så köpte jag en IKEA skåpsdörr i fyndhörnan och borrade igenom den och gjorde en "borrmall" av den, använde tvingar och borrade försiktigt men dels är borrdjupet mycket känsligt då du måste borra tills det bara återstår 1-2mm material och det är mycket lätt att borra igenom och dels är vinkeln på maskinen känsligt då du om du borrat snett får svårt att få i gångjärnet och dörren på rätt plats.
Du kan köpa en borrjigg billigt på t.ex Hornbach vilket rekommenderas starkt.

När det gäller lackeringen så går du inte till en billackerare utan till någon som sysslar med industrilackering av inredningsdetaljer, möbler och köksluckor. Du brukar kunna se på hemsidor eller direkt i telefonkatalogen vad olika lackerare specialiserar sig på och då brukar det stå just köksluckor.
En prisindikation är att en lådfront kostar ca.125-150kr och en dörr ca.200-250kr. Du kan inte få helt skarpa kanter utan måste lägga en radie, ofta kan lackeraren mot en mindre kostnad hjälpa till med det. Ju mörkare färg du väljer desto dyrare blir lackeringen. Vill du ha det perfekt så kan du behöva spackla och slipa bearbetade kanter för att inte få "apelsinlacken" men jag har lyckats få bra kanter utan spackel och slip - beror lite på vad man kräver av slutresultatet kontra insats i tid och pengar.

Lycka till!
 
Arkitekten2 skrev:
....IKEA gångjärnen kommer du inte kunna använda till 16mm MDF om du vill behålla det måttet, du får gå upp till minst 19mm vilket motsvarar IKEAs nya luckor...
De "gamla" gångjärnen från BLUM behöver en 13 mm djup gryta. Dessa har jag själv monterat i 16 mm luckor med utmärkt resultat.

Om du syftar på de "nya" gångjärnen från Hettich så vet jag inte hur det ligger till då jag inte har haft med dem att göra. Om det är dessa du syftar på, hur djup gryta kräver de?
 
6
Arkitekten2 skrev:
IKEA gångjärnen kommer du inte kunna använda till 16mm MDF om du vill behålla det måttet, du får gå upp till minst 19mm vilket motsvarar IKEAs nya luckor. Detta är förutsatt att du tänker använda IKEAs gångjärn eller liknande typ vilka kräver djupare material i dörren. Vad
Det passar visst med IKEAs gångjärn på 16 mm mdf. I och med att IKEAs Applåd lucka är just 16mm så funkar det garanterat.
 
Redigerat:
matte75 skrev:
Det passar visst med IKEAs gångjärn på 16 mm mdf. I och med att IKEAs Applåd lucka är just 16mm så funkar det garanterat.
Du får det att framstå som att jag påstår att det inte funkar - citatet är taget från Arkitekten2:s inlägg, inte mitt... jag är inne på samma linje som du.
 
Har mätt gångjärnen på de dörrar jag gjorde sist och de är just 16mm djupa och kräver därför minst 19mm MDF.
 
Arkitekten2 skrev:
Har mätt gångjärnen på de dörrar jag gjorde sist och de är just 16mm djupa och kräver därför minst 19mm MDF.
Var det IKEA:s "nya" gångjärn, dvs Hettich?
 
6
Arkitekten2 skrev:
Har mätt gångjärnen på de dörrar jag gjorde sist och de är just 16mm djupa och kräver därför minst 19mm MDF.
Har dom två olika modeller då till sina luckor? Annars funkar det ju inte med deras Applåd-luckor? Står ju inget på IKEAs hemsida att det skiljer mellan de olika gångjärnen.
 
IKEA har ju en del olika gångjärn med olika öppningsvinklar etc. Men jag vet ej om "standardgångjärnen" varierat - tidigare inlägg i tråden tyder ju på det.
Jag är bekant med en chefsdesigner på IKEA Kök i Älmhult - ska fråga henne vid tillfälle!
 
Jag har använt tre olika gångjärn i Integralserien med olika öppningsvinkel och alla passade 16mm-luckor. Detta var för ca två år sen dvs innan leverantörsbytet.
 
6
Arkitekten2 skrev:
IKEA har ju en del olika gångjärn med olika öppningsvinklar etc. Men jag vet ej om "standardgångjärnen" varierat - tidigare inlägg i tråden tyder ju på det.
Jag är bekant med en chefsdesigner på IKEA Kök i Älmhult - ska fråga henne vid tillfälle!
I och med att jag jobbar på fabriken som tillverkar IKEAs köksluckor Ståt, Lidingö, Duvbo och Applåd så vet jag att grythålen är 12 mm djupa. Ståt , Lidingö och Duvbo är 19mm tjocka och Applåd är 16mm tjock. Alla har 12 mm djupt grythål. Har väldigt svårt att tro att IKEA har olika djup på andra luckor i deras sortiment.
 
matte75 skrev:
Ståt , Lidingö och Duvbo är 19mm tjocka och Applåd är 16mm tjock.
Det där vet jag inte riktigt om jag tror på. De små lådfronterna som jag har köpt till Applåd heter Ståt/Applåd. Betyder det alltså att någon som köper ett Ståt-kök får tunnare små lådor än andra stommar till sitt kök? För alla mina fronter är lika tjocka. Och jag tror att det nog stämmer med 16 mm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.