Vi har ett gäng köksluckor i ek som vi vill lacka om. Frågan är hur man skall få bort den gamla lacken. Luckorna är inte släta, det finns försänkningar och vi vill däremot få ytan helt slät. Jag har hört talas om blästring, skulle det funka?
 
Skrubba luckorna med en svamp en sån där gröngul, använd gröna sidan för att få bort fett mm. Eventuellt slipa med papper bara. Sen kollar du efter en billack-verkstad typ. Dom borde kunna hjälpa dig, fråga bara vilken färg dom kan använda i sina sprutor. Dom kommer att spruta filler på först skulle jag tro, sen färgen... Blästra tror jag inte riktigt på, frågan är om inte det förstör träet mer...
 
Vi vill alltså ha klarlack på. Lacken har blivit lite ful på vissa luckor. Kanske blir knepigt att få det snyggt igen.
 
Som sagt, leta reda på en billack firma. Dom löser säkerligen sånt här rätt ofta...
 
Har ni tryckmärken/hack i trät och det är "spegeldörrar" och vill ha det slätt även på speglarna och i friserna så typ "glöm det".

Vill man ha det perfekt så är det nästan enklast att ta isär alla delar och planhyvla delarna och sedan sätta ihop luckorna igen, i princip att göra luckan på nytt.
Det är INGET jobb för billackerare, det finns firmor som är specialiserade på köksluckor men ett diversesnickeri kan göra detta också.
Blästring kommer att göra ytan väldigt ojämn, det blir lått gropar/fåror där trät är mjukare. Det blir en helt ny typ av yta som kan bli "spännande".

Jag tror att billigast kommer att bli nya luckor om man inte kan leva med en del skavanker, en ny lack går alltid att lägga på men få bort skador i trät är ett hästjobb på ytor som inte ligger överst som gåt att komma åt med bandputs.

Protte
 
En billackerare bör kunna fixa det med, ingen tvekan! En kompis till mig lackar kök stup i kvarten. Först spacklar han ju alla småskavanker - sen sprutar han på filler som fyller ut det med och sist färgen i ett gäng lager. Dom luckor som jag sett att han lackat har blivit kanon! Även såna med speglar...
 
Men då ÄR han en köksluckerenoverare, går man in på en billackering här i Umeå så kommer de bara att titta konstigt på en. Det är lite skillnad på vilket material man använder. Spruta och box är ju lika.

Sedan låter det som om TS bara vill ha ny klarlack och hur blir det då om man spacklar?

Protte
 
Jo, det är väl tanken att ha på klarlack igen, men jag kan tänka mig att lägga på annan lack. Blir diskussion med sambon om det :).
 
Nu har sambon dragit igång jobbet. Hon slipar ner den gamla lacken med maskin. Försänkningarna får tas för hand. Det kommer nog att synas något, men vi tror det blir hyfsat. Sen lackas de med parkettlack, det blir kanon!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.