Har nyligen köpt en lägenhet med trägolv. Golvet ska vara vitsåpat, men är det inte mer än att man får trädamm med sig på strumporna när man går på det.

Funderar på att lacka det, och skulle behöva lite råd kring detta. Enligt en färghandel här i Göteborg så borde jag kunna lacka det direkt utan att egentligen behöva slipa det. Lacken ska tydligen kunna fästa ändå.

Vad är brukligt i sådana här fall? Kan man slipa mindre områden försiktigt utan att riskera färgskiftningar? Och när man väl börjat lacka det, räcker det med att göra några strykningar med en roller, eller behöver man mellanslipa det efter den första strykningen?
 
Tycker gott att du ska slipa golvet med en riktig golvslipmaskin för att få en ny ljus yta på golvet. Och dessutom får du ett jämnt slitet golv. Helt klart går det att lacka golvet om det inte är nysåpat. Men det finns ju risk att det inte blir til belåtenhet när du är klar.

Om det är den vita ytan du vill ha kan du använda vitpigmenterad golvbets en första strykning innan du lackar. Du bör lägga på lacken minst tre gånger för att få en jämn och fin slityta. Mellanslipa när första strykningen har torkat. Det gör man för att dels bli av med luftbubblor som lätt uppstår när man stryker ut eller rullar ut lacken, dels för att träfibrerna kan resa sig.
 
För mellanslipningen, räcker sandpapper för hand, eller bör man ha en maskin?
 
Man bör definitivt inte använda maskin. Vill ju inte ta bort lacken utan bara få ner resningen. Ett papper med kornstorklek 120 räcker gott och väl. Men glöm inte att dammsuga noga efter mellanslipningen. Vill ju inte behöva göra om det efter strykning två för att du fått slipdamm i lacken.
 
Hur länge bör man låta golvet torka mellan varje strykning? Har läst att man inte bör möblera rummet förrens efter 24 timmar efter den sista strykningen, men behöver varje strykning torka så länge?
 
Skulle inte slipa golvet om det inte var slipat sedan innan och det låter ju som om golvet är i bra skick med avseende på ditt andra delen i inledningsinlägget. Du förstör lite av hårdheten i golvet om du slipar. Hårdheten har byggts upp med såpningen och som grundar sig på den hyvlade ytan i trät. Är golvet slipat tidigare så blir det iofs ett annat läge... Iom att du får trädamm med dig kanske det är slipat sedan innan?

Kanske denna bok kan intressera...
http://www.gysinge.nu/Products/ProductDetail.aspx?sectionId=846&itemId=2499

För övrigt en rätt bra serie med böcker för den byggnadsvårdsintresserade (del 5)...
 
Jag tror inte att den som vill lacka ett såpat trägolv är intresserad av byggnadsvård.?

Om jag har fel så läs på hur fantastiska såpade golv kan vara om det görs rätt innan du lackar det - för sedan är det förstört. När näste stackare som ska försöka bli av med lacken kommer så får man slipa sönder den hårda fina träytan, likadant får du göra när du har slitigt ner lacken och fått stora fläckar utan lack vid t.ex. dörröppningar.

Kort och gott:
Lacka inte, såpa. Om du tycker samma sak om ett år - Fine, lacka på bara ...
 
Incognito_gbg skrev:
Hur länge bör man låta golvet torka mellan varje strykning? Har läst att man inte bör möblera rummet förrens efter 24 timmar efter den sista strykningen, men behöver varje strykning torka så länge?
Om golvet är nyslipat tar det ca 20 minuter för första strykningen att torka. Andra ca 40 minuter och den sista kan ta upp till 3 timmar. Du bör inte möblera med tunga möbler eller lägga ut mattor den första veckan. Rekommenderat är väl ca 2 veckor.
 
Jag får inte riktigt ihop det här. Om det skulle ha byggts upp en hårdhet av såpningen, så borde det väl inte vara trädamm fortfarande? Det känns som att den tidigare ägaren ganska nyligen först börjat såpa golvet, så då borde väl lackningen vara ett mindre problem, än om såpningen verkligen hade börjat bilda det där skyddande lagret (som då borde ha inneburit att det inte är trädamm).

Som det är nu iallfall så håller det inte här med golvet iallafall. Alla besökande får dras med att deras strumpor är helt vita undertill när de har besökt mig, och risken för fläckar är aldeles för stor.

Vad är definitonen av tyngre möblering förresten? En soffa? Säng?
 
Redigerat:
Det låter ju som om golvet är slipat? Då fungerar det inte riktigt med såpning, såvitt jag vet.
 
Det är inte som så att någon försökt kalka golvet eller haft någonting annat med vita pigment i så att det är sådant som lossnar när man går på golvet? I så fall borde det ju gå att helt enkelt göra rent. Om det verkligen är trädamm så håller jag med de andra, då måste det vara nyslipat. Ett obehandlat golv som varken är slipat eller behandlat på annat sätt släpper inte något ifrån sig om det legat där ett tag. Vi hade nämligen ett sådant golv i vårt gårdshus. Det var fläckigt som attan så det slutade med att vi målade det, men något damm släppte det då inte i från sig.
 
Har kollat med den tidigare ägaren nu. Golvet slipades ganska precis innan jag köpte lägenheten för en månad sen, och är bara vitsåpat 1-2 ggr sedan dess.
 
Soffa, säng, piano & stora skåp är en bra definiering av tunga möblemang ja.
 
Aja, det är ju inte aktuellt att inte flytta in sängen på 1-2 veckor. Det har jag inte en boendesituation för. :)
 
Då behöver det nog såpas ett par gånger till. Har faktiskt provat att såpa slipat golv själv, och efter en 4-5 såpningar så märker man faktiskt inte av nån damm... Hade ett sedan förre ägaren slipat och klarlackat golv (med lite tråkig lack). Slipade det med 3 olika grovlekar typ 180-120-80. Börjar få såpkaraktär men det blir ju inte hårt som hyvlat golv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.