Det är ju lågsäsong vad gäller frågor om fukt i krypgrund, men en lämplig årstid att logga mätvärden
för att bedöma fukttillskott från grunden innan eventuella åtgärder vidtas. Med mycket få avvikelser under hösten och till nu har i runda slängar rF ute varit 90-97% och temperaturen -3 till +8 grader och i grunden 82-84% rF och temperaturen 7-8 grader. Stickprovsvisa beräkningar av aF visar att det föreligger fukttillskott i grunden.
OBJEKTET: Beläget i sydöstra Sverige.1 1/2 plan, byggyta ca 70 kvm, byggår 1974. Grundmurar av betonghålsten, 2 hjärtväggar alltså 3 "fack", grundbotten består av relativt fin sand belägen ca 30 cm över dräneringen, som verkar ok. Plasfolie av dålig kvalitet med många skarvar täckt med 3 cm sand. Under mursulorna finns inget kapillärbrytande material! På bjälklaget kan man ana, vid belysning med diodlampa som släpljus, lite "vitt pulver" här och där. Ingen lukt i grunden eller under plasten.
NÅGRA FUNDERINGAR:
1. Att suga ut ca 15 cm sand och ersätta med singel kostar 15-20 000 kr. Man bryter då kapilläriteten men genom diffussion lär ju rF ändå bli 100% under plasten?? Nyttan överstiger inte kostnaden??
2. Jag funderar på att låta den gamla plasten och sanden ligga kvar, men perforera den en del. Fördelen, förutom mindre jobb, kan ju vara att om det finns mögelsporer så sprider jag ju inte omkring dom. Ny plast som dras upp en bit mot murarna eftersom det finns en del fukt i dom.
3. Kan det vara ide att spruta bjälklaget med bensaltensid??
4. Efter att ny plast lagts in logga vidare för att bedöma resterande fukttillskott.
5. Bestämma avfuktningsmetod? och eventuell isolering. Sundolits betongmatta eller den isolering som Trygghetsvakten säljer. Den senare är dyr 65 kr/kvm, den är diffussionstät, med det blir billigare med plast och sundolits isolering. Någon med erfarenhet?

Ser fram emot synpunkter från både "tyckare" och sakkunniga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.