Vi ska just åtgärda en alltför fuktig krypgrund. Det är ganska tight mellan marken(=berget) och blindbotten plus att vi har väldiga problem att få upp en lastbil med singel till huset. Vi har därför börjat spekulera i huruvida det behövs singel under plasten vi ska lägga ut. Det är rent berg överallt i krypgrunden och det lutar utåt grundmuren. Vilken nytta skulle singel göra i vårt fall?

Kommentarer mottages tacksamt!

John
 
P
Kan en fuktspärrmatta typ platon funka?
 
Om det är berg i hela krypgrunden så borde det inte vara markfukt, speciellt inte om berget är som en pyramid med högsta punkten under huset och lågsidorna mot grundmuren.

Mest troligt är det då att varm och fuktig luft tränger in till krypgrunden där den kyls ner och vattenångan kondenseras. Ett lager kaplilärbrytande material skulle göra att det utfällda vattnet letade sig ner till berget för att sedan följa detta. Nu är nog inte berget helt slätt så det skulle kunna innebära att du får fickor med vatten.

Enklast är då att se över ventilationen eller rent av täta grunden och sätta in en luftavfuktare. I och med att du inte borde ha problem med tillskjutande markfukt borde luftavfuktaren endast gå sporadskt efter det att fukthalten sänkts.
 
Tack för svaren!

Berget har i princip formen av en pyramid. På två ställen har vi fukt och vatten som tränger in under/genom grundmuren. Det ena går att åtgärda med en ny dränering, medan det andra inflödet är mer oförklarligt- vi har en 3m gjuten altan utanför och berget lutar utåt, så det går nog inte att åtgärda med dränering. Tar man bort vattnet rinner det till genom grundmuren på några minuter, även när det är vargavinter ute. Det ser verkligen ut att ha eroderat ut grundmuren och berget och det har blivit till en grop/lågpunkt.

Det ligger nära tillhands att lägga ut isolerande skikt på berget för att slippa kondens, men ska man ha plast över hela grunden pga de två ovan nämnda fuktkällorna? Ska man fylla igen gropen med dränerande eller försöka täta från vattenflödet från insidan så att det "stängs ute"? Risken är väl att det tar en annan väg då...

Tacksam för all respons!
 
Säker på att du inte har en läckande vattenledning? Ananrs kan det ju vara så att det finns en längsgående skreva i berget där grundvattnet letar sig fram. Känns i och för sig knepigt att det kommer vatten även när marken runt om borde vara frusen.

I det här fallet borde ett lager makadam och sedan plast förhindra det mesta av markfukten att komma upp i krypgrunden. Hur är det med vattnet som kommer in, blir det stillastående eller rinner det iväg?
 
Allt vatten är avstängt sedan några månader, så inget läckage...
Vattnet kommer in i en liten kanal i/under grundmuren. Det rinner in i som en liten pool (20x20x5cm) i berget i nivå med undre kanten av grundmuren. Det verkar inte bli mer än någon cm vatten, sen stannar tillförseln av och nivån är konstant. I detta läge förstår jag inte varför man ska tillföra dräneringsgrus i "poolen" eftersom nivån är i princip i höjd med grundmuren.

Riktigt skumt är det...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.