Jag skulle byta lampa i en 12V downlight i badrummet då glaset föll ur och krossades. Jag gick till glasmästaren och tänkte att han skulle svarva till ett nytt glas, men blev osäker då han antydde att det kunde vara härdat. Om det vore härdat skulle det ha blivit miljoner bitar av det, men nu blev det bitar mer än centimetern stora samt mindre också förstås. Jag antar alltså att det inte är härdat, kan det vara så?

Alternativet är att köpa en ny spot, men jag tror det blir svårt att hitta en exakt likadan. Verkar inte riktigt vara standard med inbyggnadshålen. Kan ju duga med en liknande om det går att placera i befintligt hål.
 
Vad har du för modell på downlighten? Kolla annars storleken för glaset så kan du ju ta glas från en ny inköpt belysning som har samma storlek på glaset om den nya downlighten inte passar i hålet eller är av fel utseende.
 
Det är en A-collection typ OTL-14, E74 617 10, jag har databladet, står inget om härdat glas. Den finns i Ahlsells katalog. När man kollar runt på webben så står det oftast inte om det är härdat glas eller ej. Där det finns såna uppgifter så kostar downlightsen minst 200 kr om det är härdat. Vi har 12 downlights och jag tror inte att det är så mycket pengar investerade (fast jag kan vara lyckligt ovetande om vad jag betalt för). Lamporna får vara högst 20W i dessa downlights.

Kanske är lika bra att beställa ny downlight via elektrikern. Kan vara lika mycket pengar som att fixa nytt glas eller springa runt och leta nåt annat. Han behöver ändå komma hit i ett annat ärende.
 
Ja, det kan nog t o m vara dyrare att köpa glas från glasmästaren än vad den spoten kostar.
 
Jag misstänker (fast vet ej) att det inte duger med vanligt glas. Om det sedan är härdat eller special på annat sätt vet jag inte. Men glaset utsätts ju för stora temperaturvariationer, det får inte spricka om det först är uppvärmt av spotten och sedan får vatten på sig från duschen. Glaset sitter där av just det skälet, själva lampan kan spricka om det kommer vatten på den.
 
Ja, fast i det här fallet kan jag se till att spotten sitter långt bort från duschen.

Ringde elektrikern och han hade slutat på firman. Det märkliga är att han är den ende som står som kontaktperson på den firman. Får väl forska vidare i detta. Tror ni man kan kontakta vilken elektriker som helst för att få hjälp med att köpa in en ny spot annars? Det är Ahlsells som saluför dessa och de säljer inte till privatpersoner har jag förstått.

Att en sån här skitgrej kan bli så krångligt :S.
 
Du kan ringa vem som helst och dom kostar inte så mycket eller om du har en Malmbergs butik i krokarna så har dom liknande sortiment och säljer till privatpersoner.
 
Ringde elektrikern igen och det var bara det att han inte längre gjorde några jobb åt huvudentrepenören för badrumsrenoveringen då grejerna sattes in.

Vi bestämde helt enkelt träff och så hängde jag med in på Ahlsells och fick en ny downlight samt även en ny dimmer som ersättning för den gamla som ballat ur. Faktura kommer sen. Mycket tjänstvilligt och bra.

Dimmern skulle jag egentligen reklamera till huvudenrepenören, men det går smidigare att köpa en ny, den varianten är inte så dyr.
 
Du ser, vi elektriker är tjänsvilliga vi :wow:
Bra att det löste sig så smidigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.