Hej!

En elektriker har varit här och monterat en poolvärmepump. Då denna ska flyttas in i stugan på vintern har de monterat den med en röd trefashandske på ett nytt uttag på väggen bredvid värmepumpen. Detta går till en 3-fasgrupp (3x10A) i förrådet). Jag frågade om varför de inte har satt dit en säkerhetsbrytare men fick svaret att det inte behövs, det är ju bara att dra ut kontakten. Stämmer det? Det låter ju logiskt :)

Vänligen
S
 
Ja, det stämmer. däremot finns det andra krav på den typen av uttag om dom är placerade på en plats där barn kan komma åt dom eftersom dom saknar petskydd. Grundregeln brukar vara att uttaget ska sitta minst 1,7 meter upp.
 
5
useless useless skrev:
Ja, det stämmer. däremot finns det andra krav på den typen av uttag om dom är placerade på en plats där barn kan komma åt dom eftersom dom saknar petskydd. Grundregeln brukar vara att uttaget ska sitta minst 1,7 meter upp.
Alternativt ett blockerat CEE-uttag
 
Uttaget ska dessutom skyddas av jordfelsbrytare.
 
Tack för svaren.

Uttaget har jordfelsbrytare, och vi kommer göra så att vi sätter upp en skylt vid uttaget som en påminnelse om att när pool/värmepump inte används ska brytarna till grupp 7,8,9 sättas till 0, det borde vara tillräckligt som säkerhet när pumpen inte används, då blir uttaget spänningslöst. Det sitter dessutom ca 1,7 meter upp på väggen. Säkringsskåpet inne i boden sitter så högt upp att inga barn når dit och luckan går att låsa med hänglås.

det enda jag är lite skeptisk till är att handsken i sig inte har något lås/spärr när den är inkopplad. Vem som helst kan bara hänga i sladden och dra ut kabeln. Men man kanske inte ska problematisera kring alla tänkbara former av sabotage.

/S
 
Lösningen på lås/spärr hittar du i #3
 
CEE-uttagen låser väl fast handsken med locket? Visst, det håller kanske inte om nån hänger i kabeln, men det är inte meningen heller.
 
tommib
En liten petitess är att uttaget matas av en grupp. Det är tre faser och möjligen tre separata säkringar med nummer/position 7,8,9 men det är en grupp.

Vill du ha skydd mot sabotage så är det helt andra åtgärder som gäller, t.ex bygga in uttaget i ett skåp. Inte heller det kommer skydda mot något annat än just att någon drar ur kontakten. Jag skulle inte bekymra mig om det om du inte har en extrem hotbild av någon anledning.
 
  • Gilla
steve5432
  • Laddar…
Blockerat vägguttag med säkerhetsfunktion och skruvanslutning, 16 A.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ett sådant uttag löser alla problem, se #3
Man kan inte dra ur stickproppen när strömmen är påslagen.
Man kan inte slå på strömmen, om det inte sitter en stickpropp i.
 
  • Gilla
50procent och 1 till
  • Laddar…
Om någon vill sabotera så är det nästan enklare med ett sånt uttag...
 
Hur menar du?? det uttaget kan man låsa i både brutet och tillslaget läge. så låser man brytaren så måste det till åverkan och räknar man med åverkan är ju inget särskilt säkert
 
  • Gilla
50procent
  • Laddar…
Ja, om man låser den ja. Men det var inget lås med på bilden...
 
Men det kan ju bli ett lås med nu när TS vet att möjligheten finns ;)
 
  • Gilla
50procent
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.