Har köpt ett hus och urstädningen av förra ägaren var mycket dålig, kladd på väggar, tvättmaskin o tumlaren var full i ludd, kyl o frys var inte rengjort. Men vi bet ihop o städade detta själva. men nu såg vi att pannrummet är väldigt skitigt och de ligger skräp kvar i uthuset samt krossade tegelpannor kvar bakom huset. Vad är säljaren skyldig att städa undan när han flyttar ut?

Mvh Anders
 
tommib
Allt, om man inte avtalat något särskilt. En normal flyttstädning innefattar bl.a. vattenlås i golvbrunnar och liknande. Det korrekta i ert fall hade varit att ge säljaren en chans att anlita en firma för att omedelbart åtgärda bristerna och annars ta in en firma själva och rikta krav på säljaren på fafakturaneloppet. Kvarlämnat lösöre tillfaller den nya ägaren och om denne inte vill ha det kan hen frakta bort det på säljarens bekostnad. Så har det i alla fall stått i mina avtal men man kan naturligtvis avtala något annat. Hör med mäklaren i första hand om hur ni ska göra, ev kan hen hjälpa till med att få säljaren att förstå sina skyldigheter.
 
Ok tack så mycket för ditt svar. Ska kolla i köp kontraktet. Men vad händer om jag skulle anlita nån för att ta bort skräpet och sen säljaren vägrar betala ?
 
tommib
Det är svårt att ge råd om ett specifikt fall i detalj. Allmänt är gången att man då stämmer motparten i tingsrätten. Huruvida detta i praktiken är en bra idé för dig är inte säkert. Det bästa är nog att höra med mäklaren först om denna inte kan få säljaren att förstå sina skyldigheter. Om det inte går är det dags att anlita jurist. Är du med i Villaägarna? I så fall kan du ställa en fråga till deras jurister och få ett hyfsat snabbt svar.
 
Kontakta säljaren och begär att de ser till att skrotet tas bort, gärna skriftligt. Gör de inte det inom skälig tid så anlita en firma att göra det och kräv säljarna på pengarna. Betalar de inte så blir det fogden. Själva juridiken ska vara rätt tydlig här så det bör vara hyfsat säkert att stämma säljaren om de trilskas.
 
Ok. Så här står de i mitt kontrakt:
säljaren ansvarar för att byggnad, som ska användas av köparen som bostad, vid tillträdet är utrymd och väl rengjord. Övriga byggnader och utrymmen ska vara utrymda samt tomten avstädad.

Då borde de alltså ingå att han får ta vara på sin skit själv.
Gäller detta gammalt hö och hästskit i ladan då åxå?

Mvh anders
 
tommib
Rimligen, ja.
 
S
Känns väl ungefär lika självklart att man städar bort hästens skit, som att man spolar ner sin egen och städar undan eventuella landningsbanor.
 
Uthusen behvöer inte vara väl rengjorda, men om de bara har lämnat höbalar och några kärror gödsel så får man nog säga att det inte är OK.
 
Ok tack så mycket för hjälpen. Ska kontakta mäklaren på måndag o höra vad han säger åxå.

Mvh Anders
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.