Hej!

Jag är helt ny här, vi har köpt ett litet hus för inte så länge sedan och börjar fixa lite grejer. Nu undrar jag hur mycket det kan kosta om man ha ett takuttag för en lampa och vill ha två takarmaturer i rummet. Jag tror inte att vi kan fixa det själva utan måste en elektriker låta göra det. Är det någon som har gjort det eller vet vad det kan kosta?

Jag är tacksam för varje tips.

Hälsningar
Sylvia
 
Det beror lite på hur det ser ut. Är elen infälld (rör i vägg) eller utanpåliggande (synliga kablar) ? Sitter där ett uttag i taket idag?
 
Hej Rikard,

tack för ditt svar.

Taket består av gipsskivor med en utskärning och det satt ett ojordat täcklock med takuttag (med krok) där. Där det inte fanns täcklock i några rum i huset finns det en dosa bakom utskärningen där blå och brun kabel ledare kommer ut (utan jordledare).

Jag är inte riktigt säker på om den här beskrivningen räcker, jag är verkligen ingen expert på området:blushing:
Hälsningar
Sylvia
 
Det fixar ni nog själva med lite vilja, eller någon bekant kanske som har hus och kan pyttelite om lampor? En plastlist och lite lampsladd bara samt kontakter som passar.
En elektriker kostar nog runt en tusenlapp.
 
Om en elektriker får göra det på sitt sätt så blir det nog byte av kablage (en extra tändtråd behövs) fram till nuvarande lamputtag, byte av strömställare (från 1-pol trapp till kron) samt spika ny kabel från befintligt uttag till det nya, och montage av det. Tidsåtgång kanske 1-2 timmar beroende på hur det ser ut och restid.

Kan ni nöja er med att ha båda lamporna lända samtidigt så blir ju den ovan nämnda lösning med ellist, lampsladd med en stickpropp i ena änden och skarvuttag i andra samt krok i taket den billigaste lösningen då ni inte behöver involvera någon elektriker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.