Jag undrar hur mycket det kostar att fixa vatten och avlopp (om det nu inte finns i ett hus).

Det finns ju enskilt och kommunalt, vilket är bäst/skiljer de åt och hur mycket skiljer det i pris?
 
Det beror helt och hållet på vilken kommun du bor i. Räkna med minst 40.000 kr var i anslutningsavgift för vatten respektive avlopp om du väljer den kommunala varianten. Har du kommunalt VA har du inga problem med tankar eller annat. Då är bara rören på din tomt ditt problem, allt annat är kommunens problem.

Kör du enskilt avlopp måste du ha tillstånd och tankar som ska tömmas.Finns olika varianter med slutna tankar och vissa med infiltrationsbäddar etc. Med enskilt avlopp ansvarar du för allt som har med ditt avlopp att göra.

Det är svårt att beskriva allt som finns. Det bästa är nog om du hör med din kommun vad de rekommenderar och, framförallt, vad de godkänner.

Vilket som är bäst för dig beror helt på var du bor. Det kan ju vara så att din fastighet inte ligger i närheten av det kommunala VA-nätet och då får du betala utbyggnaden av det också (DYRT). Har du tur har fastigheten redan betalat anslutningen (för ett gammalt hus som låg där innan) och då är det bara att koppla på sig.

Har du inte kommunalt vatten så får du borra en brunn och det kan kosta vad som helst beroende på var du bor och hur förhållandena är där. Du kan ha kommunalt avlopp men eget vatten.

Tillkommer gör rördragning och grävning, men det är ungefär samma oavsett om du kör kommunalt eller i egen regi.

Men som sagt, kolla med kommunen.

/John
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.