Frågeställning :
Mellan arslet och armbågen, vad skulle ett stambyte (Vatten/Avlopp+el) från källare till vind kunna tänkas kosta? Ytterst lite görs själv (en del rivning av väggar och strippande av badrum/kök, men annars minimalt eget arbete).
Som rubriken antyder så är jag mycket väl medveten om att det inte finns något exakt svar, :blushing: men känner att lite input behövs som underlag för kommande beslut ifall vi ska satsa på ett visst hus eller ej. Handlar det om 50 000, 150 000, 500 000 eller 1 000 000? Har liksom inte ens en avlägsen susning, och till skillnad från många andra lyxfällan-kandidater föredrar vi att fatta de lite större ekonomiska besluten med något mera underlag än "åååh, vill ha!"

Förutsättningar :
Hus byggt 1929. Källare, två våningsplan och vind.
Träbjälklag, tegelväggar, varav en del belagd med tretex, och en del putsade, övrig beklädnad okänd.
Uppvärming vattenburen (Fjärrvärme.)
(Tak bytt omkring år 2000, fasaden OK. Inga uppenbara fuktproblem i källaren.)

Idag har huset två separata lägenheter (vardera ~130kvm) plus en liten vindslägenhet (~20kvm), resten är kallvind.
Planen är att konvertera de två våningsplanen till enfamiljshus, men med möjlighet att återgår till två lägenheter om ekonomiska behov skulle visa att det behövs en hyresintäkt.

El och VA är i princip original (nån ny elsladd har väl dragits, men det mesta är gammalt som gatan). Huset har i dagsläget fyra elabbonemang (allm. ytor, lgh 1, lgh2 + vindslgh)

Nuläge :
Vind
- WC med handfat.
- Kokvrå.
Plan 2
- WC med handfat
- Badrum med badkar och handfat
- Kök
Plan 1
- WC med handfat.
- Badrum med badkar och handfat.
- Kök.
Källare
- Tvättstuga

Tanken framöver :
Vind
- (förberett för) WC med handfat.
- (förberett för) Dusch
- (förberett för) Kokvrå

Plan 2
- (förberett för) WC med handfat
- Badrum med WC, badkar, dusch och handfat
- Kök
Plan 1
- WC med handfat
- Badrum med WC, badkar, dusch och handfat
- (förberett för) Kök (inreds som kök om behov uppstår)
Källare
- Tvättstuga

Det har förmodligen funnits WC i badrummen tidigare, men det är inte säkert att den placeringen passar, så vi utgår från att det behöver fixas helt nytt för toastolarna. Dusch på vinden blir också en ny företeelse.

Ny el behövs i hela huset. Nuvarande 4 separata "elnät" blir ett (ev. framtida uthyrning får bli inkl. hushållsel). Ett antal nya uttag/brytare på platser där det idag inte finns (grovt överslag; 25 nya?).
Flytt av ena våningsplanets elcentral som sitter tokigt till (vill alltså fortfarande ha säkringarna uppdelade på resp. våningsplan, och inte ha en elcentralus gigantus i källaren)
Extra rör inlagda för ev. kommande kabeldragningspåhitt
När tempot ändå är uppe är det väl lika bra att lägga rör för att tatta om TV-antenn till flera rum.

Bör man även passa på att byta ut radiatorer och rör för värmesystemet när man ändå är där och river (de gamla radiatorerna är ju ändå tämligen snygga och tilltalande estetiskt, men är det effektivare med nya?)?

Så? Hur långt är mitt snöre? :cool:
 
Att byta all el kostar nog lika mycket som vid ett nybygge. Huset är ju ganska stort så ca 100 000 skulle jag gissa. Kan var ganska tidskrävande att byta el i gammla hus. Skall man även utöka med ett datanät som är mer eller mindre standard i ett nytt hus kostar det ännu mer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.