Satt och tänkte...
Mitt kvarter består av ca 40 villor utan kabel-TV. Nån som har ett hum vad det skulle kosta att skapa en gemensam anläggning för dessa ? På detta vis skulle man slippa digitaleländet eller i allafall dela på kostnaderna för det och samtidigt ha en bra drös med kanaler in i en kabel...
 
Har tyvärr inte svaret på din fråga, men har inte dom flesta i ditt kvarter parabol redan?

Gissningsvis kostar en parabol på varje tak hälften av en gemensam anlägging och erbjuder samtidigt mycket större valfrihet.
 
T
Man brukar räkna på c:a 5.000:- per kanal i en huvudcentral (HC). Sen tillkommer rack 5-7000:-, parabol c:a 3.000:-. Sen får ni bara mata ut s.k fria kanaler, om ni matar ut betalkanaler typ tv1000 m.fl måste då kanalerna kodas, denna utrustning är dyr. Smartcardskostnaden för fria kanaler typ tv3 m.fl ligger runt 500:- år/per kanal.

Sen kommer den dyra posten att "tatta kabeln" = grävjobb-installation m.m.
På 40 villor är det knappast lönsamt. Sitter däremot husen ihop typ parvillor kan man ju dela på 1 parabol per parhus och använda s.k multihuvuden.
 
Det är inga problem att sända ut betalkanaler via en gemensam parabolanläggning. Man abonnerar på kort via Svensk Program Argentur. Priset baseras på hur många hushåll man är men ligger runt 3-10 kr per kanal och månad.

 
T
Jag får förtydliga mig. TV3/ Femman,6:an,ZTV med flera som det krävs smartcard till kostar helt riktigt mellan 3-10:-/mån/kanal. Det är TV1000/Canal+ som är bökiga, då man måste återkryptera dessa i mindre nät.
 
Obs att det här med att gräva kabel är inte alls alltid nödvändigt. Riktig flax är det om det är radhus som sitter ihop, då behöver man såklart inte gräva något alls.

Om man ska köra fler kanaler än vad som ryms på de "vanliga" tv-kanalerna (2-4,5-12 och med korta kablar 21 och uppåt) så måste man noga se över installationerna i varje hus och se till att alla kablar och kopplingar är moderna "hf-täta".

Om varje hus idag har en antenn på taket så kan man slänga upp kabel+bärwire mellan husen och ansluta detta där befintlig tv-kabel går ner från taket.

Allt är ju en fråga om vad det kostar att installera och hur det får se ut. Det är nog snyggare med kabel med bärwire än tv-antenner, fast det är väl en smaksak. Tips: dra bärwire där det gör minst skada om fåglar sitter och uträttar sina behov.

OM det ändå dras kabel så kolla upp vad för kabeldragning som är lämplig för gemensam bredbandsanslutning!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.