Hej. Jag skulle vara mkt tacksam om någon kunnig person skulle kunna uppskatta kostnaden att värma upp ett 150 kvm Hjältevadshus (Mogården) med elpanna vattenburet system, samt frånluftsvärmepump. Huset är 6 år gammalt, ingen aning hus effektivt isolerat?

En genomsnittlig månadskostnad, gärna inklusive hushållsel för familj på 4..vad kan det hamna på?

Mvh.
 
kulle
Den typen av hus brukar ligga på mellan 8-14 tusen kwh/år inkl hushållsel, beror lite på hur varmt man vill ha det inne och om det finns en kamin och stötta med på vintern.
 
Tack för svar! Då är det ändå hyfsat effektivt ändå, trots elpanna?
 
http://energiguiden.vattenfall.se/myprofilever2.aspx
Här kan du göra en uppskattning med hjälp av statistik från jämförbara hus.

(I ditt fall torde du få vettiga svar från detta verktyg. I övrigt har det sina humoristiska poänger, exempelvis när man försöker rådfråga oraklet om det är lönt att installera vedpanna: den överskattar driftskostnaderna med vedeldning med ett antal hundra procent. Gissa vad svaret blir enligt Vattenfall?)
 
När vi byggde fick jag uppgiften ca 12-14 tusen kWh/år totalt med hushållsel för en familj. Panna Nibe Fighter 310P med en mindre värmepump och resten elpatroner/elpanna. Värmepumpen har dock många gångtimmar på ett år så besparingen av el blir ca 6-8 tusen kWh/år, dvs utan fungerande värmepump i pannan blir det omkring 20 tusen kWh/år.
 
En bra sak med 310p är att den är superlätt att docka med andra värmekällor
Enda som behövs är en laddomat n och en värmekälla som ger minst 53 grader
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.