hej

jag håller på att bygga en husbåt och jag försöker hitta en bra lösning hur jag ska försörja mitt hus med el.

och jag undrar om jag skulle köpa ett elverk som anpassar kapaciteten till behovet skulle det bli dyrt med bensin? det som behöver el är kylskåp, disk/tvättmaskin, dator och lampor. ingen el för uppvärmningen.

EU30is elverk från honda verkar lovande och undrar om det är bra idé?
http://www.hondamarine.se/?id=1053
 
Ett problem som gäller i synnerhet bensinmotorer är att de måste gå på ganska nära fullgas för att vara så effektiva som möjligt. Du behöver ett ganska stort elverk för att kunna köra tvätt- och diskmaskin. I normalfallet när du bara har kylskåp och någon lampa igång kommer det att i stort sett gå på tomgång. Följden blir mycket dålig verkningsgrad.

Situationen förbättras av just detta elverks uppbyggnad för att ändra motorvarvtalet, men det kan komma andra problem. När värmeelementet i tvättmaskinen slår till ökar momentant effektbehovet ganska mycket. Det tar en stund för motorn att varva upp, och under tiden sjunker spänningen. Eventuellt så mycket att datorn startar om sig. I alla händelser så att det syns på lamporna.

Jag tror mer på ett system med batterier och växelriktare för låga laster och eventuellt dra igång ett elverk när du behöver mycket ström. Om du är noga med att välja energisnåla produkter ombord kan du nog klara dig delar av året med bara solpaneler för att ladda batterierna.

Erik
 
EU30is har en tankvolym på 5,9L och drifttid på 3,5 till 7,7 timmar på den beroende av belastning.
Förbrukningen blir vid i princip obelastad drift 5,9/7,7 = 0,77 L/timme
Forbrukning vid full belastning 5,9/3,5 = 1,7 L/timme
Vid ett bensinpris på 13 kr/L så kommer bensinkostnaden vara 10 - 22 kr/timme.
Så konstant drift av elverket kan du nog glömma om du inte har pengar i stort överflöd, ett bensinverk är inte gjort för konstant drift så det kommer inte få direkt lång hållbarhet.
 
Kylskåp finns på 12 volt och gasol, lampor har du led, en bärbar dator så klarar du dig på batteri drift plus gasol.
Diskmaskin får du nog glömma om du inte kan få tag på ett 220 uttag när det är dags att diska.
 
Jag håller med, gasolkylskåp och 12V-system för lampor (LED och lysrör).

Komplettera med ett elverk för att driva till exempel tvättmaskin, och när elverket är igång så laddar du 12V-batterisystemet från elverket. Diskmaskin och tvättmaskin körs ju inte så många timmar per vecka...

Några enstaka modeller av tvätt/diskmaskiner i Sverige har separat ingång för varmvatten och kallvatten. Om du handlar utomlands (i "rätt" land, jag tror att t.ex. UK är "rätt" men Tyskland är "fel") så är det nog i stort sett standard med separat ingång för varmvatten och kallvatten. Om du värmer vattnet på nåt annat sätt (du lär väl ändå ha varmvatten?) så sparar du rätt mycket elström. Jag vet inte hur mycket ström en tvättmaskin eller diskmaskin drar om den har ingång både för varm+kallvatten, men jag gissar vilt att diskmaskinen kanske drar 100-200W och tvättmaskinen 100-500W eller nåt sånt, istället för de ca 2000W som de brukar dra med värmen igång.
OBS, läs på så att disk/tvättmaskin verkligen tar all värme från varmvatten istället för från el.
Då kan du klara dig på ett rätt litet elverk, kanske rent av kan köra prylarna på omformare från 12V-systemet och då och då köra elverket för laddning... Synd att de flesta elverk verkar ha snörstart, annars vore det ju perfekt med automatstart för batteriladdning och omformare för att få 230V från 12V-system då elverket inte är igång...

Tips: samma sorts bränsle (bensin eller diesel) både för elverk och husbåtens motor är nog en bra idé...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.