Vi funderar på att bygga hus för permanentboende på en ö i Stockholm. Det finns ingen väg eller färjeförbindelse, men nära till fastland med vägförbindelse. Ingen sjötomt, så går inte att lyfta grejer på plats direkt från båt.

Huset ska vara en 1,5 plans villa på ca 150 kvadrat. Normal standard. Hustillverkarnas "standardhus" i den storleken verkar ligga på runt 3 miljoner nyckelfärdigt med de tillval vi vill ha. Tomten är på berg och rätt ojämn och min förståelse är att det blir rätt dyrt att spränga, fylla och gjuta platta under de förutsättningarna så skulle troligtvis satsa på plint- eller torpargrund. Vi har inte tid att bygga särskilt mycket själva, så nån typ av totalentreprenad ligger nära till hands. Vi kan ju såklart fixa lite själva, typ lägga parkett, men det allra mesta kommer lejas bort.

Huvudfrågan är vad det skulle landa på för kostnad jämfört med att bygga på land? Det avgör nämligen om bygget ens är realistiskt att genomföra.

Om någon har erfarenhet av liknande projekt och vill dela med sig lite så välkomnas det också! Frågor jag också funderat på är:

Bör man välja moduler eller lösvirke?
Vilken grund-typ är bäst lämpad?
Finns det några speciella "minor" man kan gå på på en ö?
 
Det där är lite som att berätta hur långt ett snöre är. Vad finns det för brygga på ön? Finns det "vägar"? El, V/A, internet? Om det inte är för besvärligt att lasta av en pråm/färja och ta sig till tomten med t.ex. traktor eller fyrhjuling och släp så räkna med 25% högre byggkostnader än att bygga på fastlandet. Det är massor av tid som försvinner på att åka båt, lasta och lossa etc. även om det är nära en fastlandshamn. Bygga lösvirke låter klokt, moduler inte så klokt.

Typiska minor är ju att transporterna är väderberoende, det är långt att hämta saker om man saknar en kontaktdosa eller en nippel till ett rör. Hantverkarna blir ganska låsta och du kommer att behöva ha någon som koordinerar alla transporter med båt och att ta allt från bryggan till din tomt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.