T
Någon som har erfarenhet av elektronisk korttidsmätning av radongaser istället för spårfilmsdosa som måste lämnas in till "framkallning"? Är på jakt efter ett bra och tillitbart instrument som kan ge besked "på dagen" när man mekar med ventilation, och som inte kostar skjortan. Även tips på instrument som kan hyras är av intresse.
 
Kolla med din kommun - hos oss kan man låna ett mätinstrument på miljökontoret.
 
T
Detta är inte klokt !!!
Burken kostar i Sverige 4.362:- ink moms totalt
Burken kostar i Norge 300 Euro = 2.836:- sek ink VAT(moms)+3 Eur shipping.
Burken kostar i USA 728:- sek (89.95 $) + c:a 8 $ shipping Europe.
6 ggr högre pris som värst.
Exakt samma burk, kretslayout, detektor m.m, skillnaden är nättrafon och att man mäter i curie istället för Bequel i USA(omvandlingstabell finns ), Norgemodellen är exakt samma och dessutom är burken en utgående modell (Ramon 3.3 väntas in).

Kolla in :
http://www.fastighetsbesiktning.se/product.php?recordID=6 (tack Punjabi)

Jämför sen med följande försäljare:
http://www.bizrate.com/buy/noncat_prod_details__oid--255701767.html
http://www.radonlab.net/ramon.htm

Hua, nåväl på beg marknaden är det en f.d åf som säljer ut sitt restlager för 2.400 på Blocket m.m, om någon vill göra av med en massa pengar.



 
ser du några hinder att beställa en från USA och köpa en 240v/110v omvandlare på
ELFA ::)
Var finns omvandlingstabellen?
 
T
Det är ännu enklare, nätadaptern i USA är enbart 110V till 18V medans Europamodellen är 110-230V till 18V (sitter ett uttag i burken), så man behöver inte joxa med converter, det är bara att köpa en korrekt nätadapter ( bör gå på c:a 3-400:-sek). Burken säljs i båda utföranden med en nätadapter med c:a 4 m sladd med 18V plugg. Omvandlingstabellen får man visst när man köper den i USA, men den finns också på nätet ( EU/USA har en j-kla förmåga att köra olika standarder....)
 
Har du provat den här mätaren själv? Köpte du den isåfall från USA?
Själv har jag precis byggt till mitt hus med en källarvåning och är därför mkt intresserad av att köpa en radon mätare. Har redan förberett min grundplatta för ventilation om det skulle visa sig nödvändigt.
 
Hoppsan ett par frågor till TN-Funkis, Mäter den även den typ av radon som sprids i luften vid exempelvis duschning då vattnet innehåller radon? Eller endast markradon?
Kanske även radon från byggmaterial?
 
T
Försökte svara tidigare, men forumet här har tekniska problem.
Den mäter luftburen radon, om nu vattnet vid duschning är radonhaltigt bör den ge utslag om den är i närheten, men den har trög avläsning så detta vågar jag inte ge ett klart svar på (kanske måste duscha länge då ?), på http://www.radonlab.net/ramon.htm står det på engelska hur den jobbar .

Jag kommer ev att köpa in USA modellen, jag avvaktar om 3.3-modellen ska släppas snart, dels för att se vad den klarar av i så fall, och när den kommer ut blir ju 2.2 kanske billiggare då det är en utgående modell.
 
Nu tillkommer ju moms och tullavgift så lite dyrare än så blir det.
 
T
Visst, men även med detta är det mycket långt kvar till "svenska priser".
 
T
Kom just hem från en USA-semester och tog med en radon-mätare.
Den kostar 99 $ på plats, vill man få den skeppad till Sverige blir det 59$ till.
Totalt då c:a 159 $ = c:a 1.286:-sek + c:a 38 kr i ev tull (3%).
Den modell jag köpte är den senaste med 2 extra funktioner.
Håller just på och labbar med den, men har nu provat den både i USA och hemma utan
att få några problem. Intressant är att i USA är radonvärdena hårdare än här hemma.

I den modell som jag har finns det ett inbyggt larm som drar igång när gränsvärdet passeras, så med lite finurligt kopplande med ett extern relä kan man då t.ex aktivera en fläkt eller annat "motmedel". Jag får återkomma i detta när jag kört hela huset samt hos några grannar, under tiden får ni länken bifogad till radon-mätaren, klicka på "radon-monitor" och gå ned till Safty Siren 3,0.

http://www.safehomeproducts.com/SHP...tp=304&frompg=1&topg=1&menupage=1
 
Ska dit själv i vår, köpte du den i butik eller per postorder?
 
T
Köpte via postorder, kan finnas i butik om man letar ordentligt, men priset blir då högre. Man kan få från 1 vecka ner till en dags skeppning med UPS beroende på vad man vill betala för.

Viktigt !!
När du är i USA måste du ringa firman när du gör din beställning och konfimera, för om du kör via internet och använder kreditkort blir det avslag på kreditbehörigheten då du har ett kreditkort utfärdat i Europa, som deras system inte tar när du är i USA och anger en tillfällig adress inom USA. (lite bökigt-men värt besväret)
 
Aha. Tack så mycket för hjälpen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.