Har haft världens felsökning här i helgen då jordfelsbrytaren bröt så fort nåt som var 1-fas och strömkrävande startade, t ex inbyggnadsugn, torktumlare, tv.

Hittade till slut felet i form av en kortis i belysningsarmaturen på baksidan huset, se bild på http://www.datorkungen.se/utelampa.jpg

Är det inte en väldigt korkad konstruktion att kabeln kommer in där den gör?
Har 2 till likadana lampor på huset, ska öppna dem med och titta hur det ser ut..
 
Det verkar som om inkommande har legat och gnagt på fästet i mitten. Samtidigt ser det ut som att det är en lucka på 2-3 cm, så det borde ju gå att få ordenligt avstånd. Inkommande har väl åkt in i armaturen i efterhand.
Lägg en rejäl klick smältlim över fästet för armen som skavskydd
 
ja det var väldigt korka konstruktion, vad är det för märke på armaturen?
 
Kan det inte vara så att den som har monterat armaturen och skalat inkommande elkabel, har skalat ytterhöljet "lite för bra" och även skadat den bruna ledningen.

Detta har sedan med hjälp av lite fukt gett ett överslag mot metallhöljet.

Rätt utfört så tycker allafall jag att anslutningen inte ser allt för dum ut, har sett sämre lösninger. Det går ju att demontera lampan relativt lätt.
 
Jag var också inne på att man slarvat när man skalat bort ytterhöljet på kabeln, svårt att se nu dock.

Verkar inte helt kul att byta kabeln heller (EKK(-light) i flexslang) och det finns inget extra att hämta ur väggen, borde väl kunna be de som bytte armaturer byta den? (Det är ett nybyggt hus som fått alla utearmaturer bytta en gång för att fel sort monterats från början.)

Minns inte märket på armaturen tyvärr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.