Finns det något som heter sicksacknät? Tror bannemej jag hittat en äkta definition av ett sådant iaf. man skulle ju kunna tro att det är ganska simpelt att dra elen i en vägg om den är helt naken när elektrikern får gå lös. Vi talar om en skiljevägg mellan två rum där det per rum sitter ett VU, ett lamputtag och en enkelbrytare. Till kopplingarna hör även ett lamputtag utanför dessa rum och en enkelbrytare där. Låter väl inte så märkligt. Trodde jag iaf...

Har ni något enkelt program att skissa upp ett kopplingsschema i så kan jag visa vad roligt jag har haft ikväll. (Behöver ändå få tag på något att dokumentera detta med)

För övrigt, när kom lagen om att man inte får blanda jordat och ojordat i ett och samma rum? Väggen byggdes i mitten/slutet av 80-talet... Är mycket fundersam över vilken behörighet den elektrikern som gjorde det egentligen hade... (Och sen börjar jag bli hatisk mot gula tändtrådar!)

Sorry, var bara tvungen att skriva av mig lite...

Edit: glömde säga att det är tillbyggnaden som är ojordad, inte tvärt om...
 
Önskar jag hade något bra svar till dig. Har ju sett hur mycket du hjälper andra här. Men när man söker på Google är detta inlägg det enda som kommer upp. :)
 
Låter ju spännande. Kan du inte rita en liten paint-bild så vi får se principen :)
 
Nja, har fått det elsäkert nu iaf, men jag funderar på hur mycket man ska göra åt det.
Det som gör mig mest förbannad med allt är att veta att elektrikern gått hem härifrån med en dold apparatdosa utan något monterat, men spänningssatta kablar som bara är klippta i dosan. Inte ens en toppklämma. Till råga på allt satt den dosan där vi under riktigt många år önskat ha uttag för att slippa ha skarvkablar över golvet. Nu finns det ett där, och hela rummen är nu äntligen jordade. Har mätt vad jag klarar med min fluke 87 IV och där ser allt bra ut, men får nog börja tro på tomten och önska mig en megger i julklapp...
Hur som helst, om någon ber mig kolla på en installation där tändtrådar till en lampa passerar genom 2-3 dosor i helt andra rum för att sedan återvända via VU-dosorna, för att gå upp till lamporna igen.... nej, då kan de nog plocka fram en kofot först för då blir det rördragning även om jag inte får göra det... Hade planerat en simpel komplettering under förmiddagen, är "färdig" med inkopplingen nu när jag helst hade lagt mig redan... Ibland funderar man över vilka krav som ställts när man gett folk behörigheter förr. Detta var en person med egen behörighet som gjort det. Jag vet vem han är men känner inte för att hänga ut folk med namn.

En kort fråga till er som ÄR behöriga. Finns det riktlinjer/regler på hur många kopplingspunkter en "slinga" får ha? Jag menar, om man ser till vanliga VU, hur många av dem får/bör man sätta efter varandra? Här är det en salig blandning av allt som matas via samma fas (endast en 10 A). Detta är på helt motsatt sida från var centralen finns så ny rördragning blir inte kul alls...
Det är inte tal om större förbrukningar, det värsta är väl när dammsugaren kopplas in, men annars är det bara MÅNGA uttag och lampor, lysrör brytare m.m.
 
Nej man kan ju bli lite trött ibland, jag har som tidigare sagt hittat en hel del konstigheter i mitt nybyggda hus. Är jäkligt nöjd att jag nu har fått till det så att jag kan göra övervåningen själv med ett bra (och behörigt) bollplank så slipper man otrevliga överraskningar och vet exakt var varenda kabelstump i mina väggar går i framtiden.

På den senare delen av frågan: Vad jag vet finns det väl inga konkreta regler för hur många anslutningspunkter/förbrukare man får ansluta till en grupp, men rekomendationen är max 10 på en enfasgrupp. Dessutom ska ju anläggningen vara logiskt och överskådligt konstruerad och det är dessutom krav på minst en grupp per 30 kvadratmeter golvyta.

Känns ju lite märkligt att bara ha en grupp till ena änden av huset från början, även om det räcker rent belastningsmässigt. Att dra dit en trefasgrupp i befintligt rör och sedan splittra den hjälper ju knappast heller då det inte är belastningen som är problemet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.