Hej forumet!

Jag har under senare tiden bytt ut alla uttag och strömbrytare i min lägenhet och har nu kommit till badrummet. Där ska jag byta ut en, vad jag tror, dubbeltrapp, men kopplingschemat skiljer sig markant från den nya jag köpt (Schneider Exxact).

Vad jag nu skulle behöva hjälp med är att verifiera att den kopplingen jag tänkt göra kommer fungera och blir “korrekt” gjord.

Befintliga utförandet ser ut som så här:
Elektrisk kopplingsschema för termostatstyrning av golvvärme med feedback-loop och av/på-knappar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Elektrisk komponent, möjligen kontaktor, med kablar, monterad på metallplatta, i teknisk miljö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nedan följande koppling är vad jag tänker mig behöva göra för att det ska fungera:
Elektrisk kopplingsdosa med anmärkningar för installationsguide av golvvärmesystem. Anslutningar och skarv är markerade.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Alternativt hade jag tänkt att sätta en 5-vägs Wago istället för att dra en skarv mellan ledarna 1 och 2 men det känns lite överkurs då det redan finns dubbla hål för varje dragning i strömbrytaren.

Edit: Alternativt sätter jag den den gråa tändtråden i den andra (2) pil utåt för att det ska bli konsekvent och för att knapparna ska ligga i samma position när det är släckt/tänt. (Insåg detta precis efter att jag postat)

Tack!
 

Bästa svaret

Ja det blir bra så. Jag tycker den grå sitter bra där. Schemat ska visa brytaren i viloläge, så med texten läsbar på baksidan är ska båda brytarna vara öppna om nedre delen av båda vipporna är intryckta.

Golvvärme är ingen större belastning. Annars hade det varit en ide med en Wago för att minska antalet skarvpunkter. Det är dessutom en standardrekommendation för att undvika "främmande" ledare på en strömbrytare. Bygeln mellan halvorna är ok. Sedan skulle det räcka med en trepolig Wago för att mata strömbrytaren och golvvärmen.
 
  • Gilla
Kasperrup
  • Laddar…
Anledningen till att det skiljer mellan nya och bef. brytare, är att din bef. brytare är en kronbrytare. Det är den funktionen du vill ha för att styra två lampor från en plats. Det du har köpt är en dubbeltrappomkopplare som är avsedd för att styra två lampor med flera olika brytare på olika platser i rummet.

Den är onödigt dyr, men det fungerar att koppla den så som du ritar.
 
  • Gilla
Kasperrup
  • Laddar…
Aha! Nu trillade poletten äntligen ner för mig vad skillnaden på dessa två är, tack för förtydligandet! @hempularen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.