Hej

Vi har ett gammalt kök med gamla lösningar.
Från elskåpet går 3x16A, jord och noll till Perilexuttag A i köket som tjänar hällen (nollen drogs in efterhand av en elektriker ni vi köpte en ny häll).
Från Perilex A går 2 fasar och jord vidare till Perilex B som tjänar vår 2 gamla fas ugn.

Nu har vi köpt en ny ugn som är 230v 13A och behöver ett vanligt 230v uttag istället för Perilex B. Vi undrade om elektrikern kunde koppla en av faserna som går till Perilex B över till nollan i Perilex A när han byter ut Perilex mot ett vanligt uttag. Då slipper han dra nya kablar.
 
Redigerat:
Ja det går bra. Det är en fördel att byta ugn till 230 V eftersom hällen går på 230 V. Det blir en bättre lastfördelning. Man vill antingen ha 230 V eller 400 V på både häll och ugn.

Det hade även varit en fördel att behålla perilexuttaget eftersom de erfarenhetsmässigt tål ström bättre än schukouttag. Men då det inte blir fullkopplat med tre faser, nolla och skyddsjord så går det inte (det var alltså fel redan idag). Ett nytt fräscht schukouttag av känt fabrikat kommer dock att fungera bra.
 
  • Gilla
lostinsweden
  • Laddar…
Tack Bo
Hällen är på 400v men kopplat på 2 fas med en byggel på plinten så jag antar att det går bra om ugnen är på 230v som kan ta den 3de fas?
Värför går det inte att behålla Perilex om den inte är fullkopplat? Är det krav?
 
Din häll har sannolikt inte "elementspänningen" 400 V utan 230 V som kan delas upp på två faser, L1 -N och L2 -N. När man kopplar in ugnen ska man då se till att den hamnar på L3 - N. Kolla märkskylten och inkopplingsanvisningen för hällen om du vill veta. Troligen står det där "400 V 2N~" där "N" anger att det är en 230 V häll som kan kopplas in på två faser och nolla. De är lite förvirrande dessa märkningar.

Då det är perilex så passar ju din häll även i ugnens perilexuttag. Men då det just nu saknar nolla där så kommer hällen att bli inkopplad mellan 400 V (om hällen använder ju de två faserna). Förr gav hällarna upp med en rökpust. Idag tror jag många hällar klarar av det och ger en varning om felaktig spänning. Prova inte!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.