Hej!

Vi köpte ett hus som har en fjärrvärmeväxlare i pannrummet, den blev dock aldrig ansluten till fjärrvärmenätet. Istället är det en elpanna som är värmekälla till fjärrvärmeväxlaren, som i sin tur värmer upp det vattenburna värmesystemet och varmvattnet.

Går det att koppla någon luft-vattenvärmepump på detta system? Hur skulle ni göra?


Elpannan är en Cetetherm Basic El med 125 Liter volym. Det sitter en elpatron med 2 x 4,5 kW i den. Pannan är från 2002 och fjärrvärmeväxlaren från 2004. Jag funderade länge på en komplett LVVP lösning som Mitsubishi Ecodan, men jag undrar om det finns ett billigare alternativ som går att koppla mot den befintliga elpannan med fjärrvärmeväxlaren. Grejerna funkar bra som de är, bara att det är lite dyrt att ha en elpanna som värmekälla.

Huset är en 1,5 plans villa på 150 kvm plus källare, byggår 1939, tilläggsisolerat på 80-talet, nästan nya isolerfönster (2013), i södra Kalmar län.

Pannrum med elpanna, fjärrvärmeväxlare, rörledningar och värmesystem, samt klädtork och resväskor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Värmeväxlare och röranslutningar i ett pannrum, ej kopplade till fjärrvärme.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Bild på en etikett från en Cetetherm Basic EL elpanna med teknisk information, inklusive typ, tillverkningsår 2002, effekt och volym.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
J
Då är pannan kopplad på inkommande FJV ledningar och sedan växlar den intern där ut till värmen , får du VV från samma så är säkert pannans termostat inställd på min 70 -80 C och en konstant cirkulation från pannan , den stannar nästan aldrig
 
Pannans termostat står på 62°C, VV kommer också från värmeväxlaren. Ja, pannan verkar vara i gång hela tiden på 4,5 kW nu när det är -3°C ute.
 
Börja med att försöka ta reda på vilken framledningstemperatur som behövs från pannan när det är som allra kallast ute vid DUT (dimensionerande utetemperatur) för att hålla önskad inomhustemperatur? DUT för Kalmar är bara -13 grader så det är ett bra klimat för luftvattenvärmepumpar. Kan eventuellt gå att avläsa via någon inställning av värmekurva. Då kan man se om olika värmepumpar skulle fungera bra i huset eller ej. Tror det blir svårt och onödiga värmeförluster att behålla de gamla grejerna dock utan det handlar om en helt ny anläggning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.