Tänkte byta strömbrytaren då den gamla har blivit ful. Blir inte klok på hur jag ska koppla. Det är två knappar på brytaren, en styr två spottar och den andra vanliga kökslampan. Installationen är gjord -91. Jag antar att jorden bara är vidarekopplad, och någon av de andra också. De blåa borde ju kunna vara tändtrådar till spotarna men vilken är fas? Och vilken är i så fall tändtråd till den andra lampan? Hoppas kunna använda den gröna brytaren.
Så här såg det ut:
_SIL2276.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nya brytaren:
_SIL2279.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Där är en elko brytare,såg de ut likadana som idag hade det varit svart fas, brun och röd tändtråd. Men lättast är och mäta/testa lossa en och se vad som händer.
 
  • Gilla
Pagno
  • Laddar…
tommib
Det där är en fullt modern ELKO brytare av typ kron (5). Den nya scheidern är en exakt likadan brytare med kopplingarna på lite olika ställen.

Mest sannolikt är att brun och röd är tändtrådarna (de går till varsin utgång på brytaren, eller hur?). Blå är nolla och svart är fas. G/G är jord i vanlig ordning. Man ska aldrig lita på färgerna men det där ser prydligt och modernt ut så troligen är det riktigt. För säkerhets skull kan man mäta mellan svart och blå och då få 230V med strömbrytaren av. Mellan Brun/Röd och Blå ska det bara bli 230V när brytaren är till.

Blå och G/G sitter på blindplintar. Lite förvirrande för en lekman men helt normalt. De ska in på plintarna märkta X på nya brytaren. Bägge svarta in på L, röd resp brun in på varsin pil ut.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Det stämde, tackar!
 
tommib
Observera att skallängden är olika på brytarna, så att du inte klämmer på isoleringen istället för kopparen med hissklämman. Det kan ge dålig kontakt och därmed varmgång. Sannolikt är inte ledarna skalade riktigt så exakt men det är något att vara uppmärksam på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.