Hej!
Är lite novis på detta men håller på att göra om köket hemma och skall sätta in vedspis. Men tänkte ifall man kan sätta in en så kallad kökspanna? Har bergvärme idag skall tilläggas. Tänkte att man kanske kunde hjälpa den lite när man ändå är hemma. Kan man koppla in den som ett element så det cirkulerar igenom den alltid? Eller måste man sätta kranar vid bergvärme pumpen så man koppla ifrån denne? Och kör med egen cirkumationspump och expansionskärl? Eller kan man koppla så man använder samma kärl? Vill göra det enklast möjligaste men ändå funktionellt.
Mvh Lars
 
S
Antigen värmer du med VP eller kökspannan om den räcker , när du eldar i pannan så kan du få för hög temp på returen till den så VP stannar på högtryck , blir för varmt ..
Systemen ska vara separerade helst då , kan gå med en shunt och kopplas lite specielt för att gå förbi VP
 
Ok. Den gamle kombipannan står kvar i källaren. Kan jag ta cirkpump och kärl från den?
 
S
Lite mer info om dina tankar hur du vill ha set
Ska du ha kombipannan kvar ? det är samma värmesystem på allt , VP ,kombi ,Kökspanna ,
så det kan stå kvar när du kopplar in köket på rören , kommer köket att kunna värme hela huset ? är inte säker på att den kommer att räcka
 
Kombipannan är urkopplad sen länge. Men tänkte bara nyttja delar från den som cirkpump osv. Tänkte bara att skall man ändå sätta in vedspis så kan man väll elda för hela huset. Om man drar ner in och ut från pannan till källaren och t:ar in sig på värmeledningen med 2 st 3-vägskranar och använder kombipannans cirkpump och expansionskärl funkar det då? Eller måste man ha nån form av tank att elda emot?
 
S
Hur stor är vedpannan i KW , det är avgörande för driftfallet , och vad menar du med urkopplad kombipannan , är den borta med allt vad rör heter . var sitter shunten som var för kombipannan
Ett problem som kan bli är att du inte blir av med värmen från den nya
Kanske en enkel skiss hur det ser ut i dag , svårt att tänka lite på nuvarande funktion
 
Kombipannan är bortkopplad med allt vad rör heter. Tänkte bara ta delar från den. Kökspannan är en norah 314 och är på 16kw har jag för mig. I källaren står även den gamla elektriska vv- beredaren på 180l hade den räkt som tank? Den står ju ändå där. Idag är det bara bergvärmen som är inkopplad. Men skall renovera köket och tänkte kanske koppla in en sån gammal panna. Gillar att elda och tänkte likaväl som att sätta in en vedspis som bara värmer köket hade det väll vatt lika bra att värma hela huset när man ändå eldar. Det är ett hus på 180kvm i 2 plan med vattenburet.
 
S
Med dom effekterna 16 KW får du problem med kokning , du måste ha minst 1 m3 i acktank och det är lite tunt för dit hus att hålla tempen ett dygn , har du en shuntautomatik utanför kombipannan så går det använda denna och cirkpumpen
16 kw blir till att elda lång tid för att fylla 1 m3 , räkna med att det tar ca 6 tim för det , då du samtidigt tar ut värme till huset
En koppling VP + Panna + Tank blir lite special med rören för att få det fungera bra , men är inte omöjligt
 
Ok. Men hur gjorde dom när dessa pannorna sattes in lite överallt? Då va dom ju ofta kopplade direkt till sysytemet med självcirkulation? Snåleldade man lite bara då?
 
S
På gamla tiden var det minst 2 tums stigarrör och jätteelement , som vart uppemot 70 - 80C
i överdelen , självcirk , inga ventiler stängda , rakt ut bara och då fick dom elda sniket .
I dag är rören mycket tunnare och en pump behövs , elementen har ventiler som stänger .
Då blir flödet över pannan för litet och en övervärme blir .
Stor risk för kokning , du måste kunna bli av med värmen i pannan på något sätt , annars får du pyselda med sot,tjära och annat i skorstenen , inte bra .
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.