Hej

Har köpt en fastighet där tidigare ägare kopplade ur stallbyggnadens undercentral under ett grävarbete, som inte blev slutfört.. Nu är det grävararbetet klart och jag tänkte koppla in undercentralen igen. Blev lite fundersam på eldragningens kvalité överlag i huvudcentralen, hur tycker ni att den ser ut?

Elcentral med öppen skyddskåpa, säkringar, strömmätare och urkopplade kablar på marken.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Detta är huvudcentralen utanpå boningshuset, sen finns det undercentral inne i huset, en andra undercentral i garaget och en tredje i stallet. I huset och i stallet finns JFB. Stallets huvudledning är de urkopplade kablarna i bild, stallet är den senast tillkomna undercentralen och gissar att dess huvudledning har varit inkopplad på samma säkringar som som matar garaget (orangea ringar) och jorden på grön. Är de ok att ha det så? Fungerar stallets JFB med ett fyrledarsystem?

Elhuvudcentral med säkringar och färgmarkerade kablar för identifiering av olika kretsar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hur fungerar det när det finns både fyr- och femledarsystem i samma huvudcentral? Är de frånskilda så att femledarsystemet går på säkringarna till vänster (där skyddskåpan ej är bortmonterad) och fyrledarsystemet till höger?

Tack för utförliga och pedagogiska förklaringar!
 
4- ledarsystem har L1 L2 L3 & PEN TNC kombinerad nolla o jord
5- ledarsystem har L1 L2 L3 Nolla (N) & Jord (PE) TNS separerad nolla o jord
Huvudledningen till stallet är 4ledare och eftersom JFB sitter i stallet så funkar det,
eftersom det är 5ledarsystem efter JFB
Dina huvudsäkringar är 16A, som går till huset, sedan är stallet o garaget avsäkrat en gång till med 10A.
 
Precis, om det är fyr- eller femledare före JFBn spelar ingen roll, så det kan vara blandat fyr- och femledare utgående från samma plint i mätarskåpet.

Ledningen till stallet skulle kunna ha varit inkopplad antingen på säkringarna till höger eller på plinten under. Det beror på förimpedans, ledararea och längd om den kan avsäkras med 16 A. Egentligen ska man ta höjd för 25 A eftersom det är max möjlig mätarsäkring. Vet du inte så kan den ju kopplas in på säkringarna, förutsatt att 10 A räcker till både garage och stall.

Lite svårt i övrigt att se exakt hur de utgående kablarna är inkopplade.

Till höger som säkringarna sitter en PE-plint. Den blå ledaren är en PEN-ledare och borde ha varit grön/gul med blå tilläggsmärkning.
 
tommib
Vart tar den sista kabeln vägen? Den som går till den "överblivna" nedersta säkringen? Det är två extra ledare på PEN-plinten också som jag antar är relaterad till den, men de är bägge svarta så det är svårt att se.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.