I tak ovan samtliga fönster hos oss sitter eluttag. De styrs via en strömbrytare vid dörr. I stort sett alla rum har en strömbrytare med dubbla knappar (takbelysning + fönster) med ett undantag där det sitter tre knappar istället.

Fördelen med just det här relät är att den integrerar väldigt enkelt mot Philips Hue.

Idag skulle jag koppla in relät men upptäcker att samtliga knappar (på strömbrytaren) delar på en och samma fas (3+1 polig). Är det helt kört att koppla in relät? Antar att den är designad för amerikanska marknaden där varje knapp är individuell.

Vi har Eljo Trend strömbrytare. Jag tror att kåporna är kompatibla med t.ex. Schneiders Exxact serie och jag skulle kunna tänka mig byta ut själva strömbrytaren (behålla de gamla kåporna) om det finns en lösning..
 
  • Installation av ljusbrytare, elektriska kablar anslutna, väggdosan synlig, hand håller fasthetenheten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • En hand håller en manual med elektrisk installationsinstruktion på olika språk, med en schematisk diagram.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Elektrisk kopplingsschema, instruktioner, säkerhetsföreskrifter, dubbla kontakter, strömförsörjning, varumärke synligt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
En fördel med Plejd är att den är tillverkad i Sverige(?) för den svenska marknaden. En spec för Sonoff måste man tydligen tolka, och frågan vad de menar med "to ensure safety"? Kommer skiten att brinna ifall man kopplar fas till S1/S2? En sunt konstruerad puck för normala installationer i Sverige kräver inte en potentialfri styrning via S1/S2, utan bör tillåta att en fas kopplas via en strömbrytare till en enda styringång S.

Jag antar att du med "dubbla knappar" menar en dubbel trappbrytare 6+6 som har två separata halvor. Den är inte godkänd för att användas i denna tillämpning, dvs isolationen mellan de två halvorna garanterar inte att styrningen av en Sonoff-puck är potentialfri. Så om du gjort sådana installationer så är de diskutabla. Det beror på om någonting berörbart kan bli spänningsförande vid ett fel i strömbrytaren.

Denna 3-vägs strömbrytare 1+1+1 är det annars ingenting konstigt med och kan jämföras med en kronströmställare, fast med tre lampgrupper. Vi är lååångt ifrån den amerikanska marknaden här så det finns inga kopplingar öht dit. Den lirar tydligen dock inte med en utländsk produkt som Sonoff.

En Plejd CTR-01 är alltså en lösning på ditt problem. Och nej, jag äger inga aktier i Plejd utan det är helt och hållet utförandet och beskrivningen av deras produkter som genererar denna rekommendation.
 
Tror ZBMINI-L skulle funka, men den kanske inte lirar med Hue.
 
Tack för svar! Jag kikar nog vidare på Plejd. Jag hittade även "puckar" ifrån Sunricher som är kompatibla med Hue och klarar svensk elstandard. ZBMINI-L verkar märkligt nog inte fungera med Hue.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.