N
Hej. Sökte lite, men har även kollat här:
http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/elelektronik/starkstrom/elen-i-hemmet
Tror jag har PEN,4 ledare i mätarskåpet (svårt att se.mörkt).Men PE+N, 5 ledare i garaget
Har några AEG jfb och liten låda med skena.

I mätarskået har jag 3 huvudsäkringar och en huvudbrytare på inkommande. brevid sitter en propplåda med 4 säkrningar, varav den ena går till det 230uttag har har min förlängningsladd i just nu ( tillfällig ström till garaget)
De andra 3 har gått in i huset , har hängt mätarskåpet på stople en bit från huset nu= bara "förlängningssladduttaget" används

Vill ta bort hela den propplådan och ersätta med en jfb och en 400v uttag för att koppla in den strömmen via markkabeln (5ledare) till garaget istället ( kan ej gräva ner den än)

Tycker det verkar vettigt ? Eller ?
Stämmer bilderna på Kjell o CO med PE+N / PEN ?
 
Om du inte är klar med att göra en färdig installation så kanske det är en bättre idé att du skaffar dig ett byggskåp med JFB i som du ansluter till mätarskåpet? Du säljer skåpet för mer eller mindre samma pengar som du köper det för på blocket.
 
N
Hej & tack för svar.
Jo det är ett alternativ. Men har redan jfb, uttag, dragavlastningar, låda fmed skena för jfb, kabel o.s.v
Kan i princip strunta i uttag/handske och koppla direkt via JFB. Men mätarskåpet är 4 ledare och kabeln till garaget 5 . känns som JFBn "rättar till det där" ?
 
Övergång från TN-C till TN-S görs helt enkelt på en plint, väldigt konkret och omagiskt. Man drar helt enkelt en ledare från PEN-skenan till en N-skena (eller mha en bygel i någon form). Att denna ledare ofta tar vägen via en JFB är en annan sak, det behöver inte sitta i JFB där, dvs TN-S kräver inte att en JFB används. Nu har man gjort en oåterkallelig övergång till TN-S som skulle passa bra med din garagekabel.

Man brukar inte skydda huvudledningar med en JFB. Utan i detta fall bör din JFB i centrallådan ute på stolpen enbart skydda de uttag som finns där. Huvudledningen till garaget kopplas in på TN-S-sidan, alltså före JFBn. I garagets elcentral installerar du sedan en personskydds-JFB som vanligt.

Denna uppdelning kräver att du så som jag beskrev ovan först gör en övergång till TN-S, och därifrån dels kopplar in huvudledningen och dels JFBn. Om en mellanplint för N används här skulle det se ut så här.
PEN-plint -> blå ledare -> N-plint1
N-plint1 -> blå ledare -> JFB
N-plint1 -> blå ledare -> kabel till garaget
Men en sådan mellanplint krävs inte, bara det är blir bra o tydligt i alla fall. Det innebär att samtliga N-ledare utgår ifrån PEN-plinten. Både PE- och N-ledaren i kabeln till garaget kopplas alltså mot samma PEN-plint. Övergång till TN-S sker därmed i denna kabelanslutning.

Edit: Elektriska Nämnden har en bild och förklaring till hur en huvudledning kopplas in.
 
Redigerat:
N
Precis. Uppdelningen till TN-S sker på denna plint i mätarskåpet, inte i garagets central - där är det är redan TN-S så nollan går direkt till JFBn och skyddsjorden till PE-plinten. Du har TN-S i kabeln så fort den lämnar plinten i mätarskåpet!
 
N
Jättebra. Tackar.
Det klarnade !
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.